Egy légfűtéses kandalló előnyei és hátrányai

Egy légfűtéses kandalló előnyei és hátrányai

Amikor valamelyik kandalló típusról esik szó, gyakran csak az előnyeit, vagy csak a hátrányait sorolja az adott kereskedő attól függően, hogy melyiket szeretné nagyobb hatékonysággal értékesíteni.

Pedig előnyei és hátrányai mindegyik típusnak vannak.

A méltán népszerű vízteres kandallókkal ellentétben a légfűtéses kandallók esetén még a mai napig sokaknak az a kép él a fejében, hogy ezek csak egyetlen helyiség fűtésére alkalmasak, hiszen a hőt csupán a sugárzási zónában képesek leadni. Az persze tény, hogyha egy kisebb alapterületű épület, vagy egyetlen helyiség fűtéséről van szó, akkor nem is érdemes vízteres változatban gondolkodni. Ennek ellenére egy légfűtéses kandalló is kiválóan alkalmas arra, hogy elsődleges fűtési rendszerként használjuk azt egy nagyobb alapterületű ingatlan esetén.

Ehhez csupán légcsatornákat kell kiépítenünk, melyek képesek a kandalló által felmelegített hőt elszállítani a lakás különböző részeibe. Persze ehhez szükség lesz arra, hogy a tűztér köré egy konvekciós burkolatot is felhúzzunk. Arra, hogy mik is a konvekciós burkolatok, most konkrétabban nem térnék rá, hiszen egy korábbi cikkben már szó volt róluk. A lényeg, hogy ezek használatával már könnyedén becsatornázhatjuk a légfűtéses kandallónkat, vagyis a hő nagy része ezeken keresztül jut majd el a szomszédos szobákba, és nem sugárzási tartományban adja majd azt le az adott helyiség levegőjének.

Az ilyen légcsatornáknak alapvetően két fajtája létezik. Az egyik az úgynevezett gravitációs csatorna, mely azon egyszerű fizikai törvényszerűséget használja ki, hogy a meleg levegő felfelé száll. Emiatt azonban a levegőt csak maximum 5-6 méteres távolságba képesek elszállítani, és sajnos az optimális keresztmetszetük is nagyobb kell hogy legyen, mint a másik típusé, a ventilációs légcsatornáké. Ezeknél, mint ahogy elnevezésük alapján sejthető, beépített ventilátorokat használunk a levegő célba juttatására. Előnyük, hogy keresztmetszetük sokkal kisebb lehet, mint a gravitációs változatoké, és persze a levegő az ingatlan távolabbi szegleteibe is könnyedén eljuttatható. Hátrányuk azonban, hogy a ventilátorok azért keltenek némi zaj. Persze nem kell attól tartani, hogy ettől esténként majd nem tudunk aludni, de értelemszerűen nem képesek hang nélkül üzemelni. Mind a két légcsatorna típus esetén a hátrányok közé sorolható, hogy sajnos nem csak a meleg levegő, hanem a szagok és persze a hangok is kiválóan áramlanak bennük.

Egy légfűtéses kandalló, és a hozzátartó meleg levegő elvezető rendszer kiépítése még így is sokkal kevesebb munkába kerül, mintha egy komplett vízteres rendszert kellene kialakítanunk. Ráadásul begyújtás után sokkal gyorsabban képek felfűteni otthonunkat, hiszen a hőt közvetlenül a levegőnek adják át. Nagy hátrányuk azonban, hogy a HMV, vagyis a használati meleg víz előállítására nem alkalmasak, és ha a tűz kialszik a tűztérben, akkor a lakás levegője is jóval gyorsabban hűl le, mint egy vízteres kandalló esetén.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!