Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Fűthetem az egész házat új kandallómmal?

 2. Hol célszerű elhelyezni a kandallót?

 3. Hogyan helyezzük el a kandallót?

 4. Hétvégi házamat, nyaralómat is tudom kandallóval fűteni?

 5. Otthonomban nincs kémény. Le kell mondanom a kandalló előnyeiről?

 6. Miből készüljön a kandalló tűztere?

 7. Milyen kandallóburkolatot válasszak?

 8. Milyen építési anyagot javasolnak?

 9. Légfűtéses vagy hőtárolós kandallót építtessek?

 10. Milyen tüzelőanyagot használjak?

 11. Mitől függ a kandalló fogyasztása?

 12. Mire jó a feltolható ajtós kandalló?

 13. Hogy működik a pelletes kályha?

 14. Hogyan tároljam a tűzifát?

 15. Mi az a másodlagos égés?

 16. Mi az az okos kályha?

 17. Mennyibe kerül egy elektromos kandalló beépítése?

 18. Mire jó a huzatfokozó?

 19. Hogyan gyújtsak be a kandallóban?

 20. Hogy zajlik a kandalló építés folyamata?

 21. Szükséges-e új kéményt építeni?

 22. Érdemes-e elemes kéményt választani?

 23. Melyik kémény márkákat ajánlják?

 24. Meglévő kéményemet is felújíttathatom?

 25. Égethetek-e papírt és egyéb háztartási hulladékot a kandallóban?

 26. Milyen gyakran szükséges takarítani a kandallót?

 27. Mennyire balesetveszélyes egy kandalló?

 28. A fatüzelés tényleg környezetbarát fűtési módszer?

 29. Mit kell tudni a kondenzációs kazánokról?

 30. Milyen kémény szükséges a kondenzációs kazánokhoz?

Fűthetem-e az egész házat új kandallómmal?

Amennyiben otthona minden helyiségét fűteni szeretné, vízteres kandalló beépítésére van szükség. Ezeket a berendezéseket meglévő fűtési rendszerébe integrálhatja, így a kandalló az abban keringő vizet is melegíti. Ha csak egy helyiséget, például hálószobáját vagy irodáját szeretné melegen tartani, a légfűtéses technikát használó modelleket ajánljuk, melyek tökéletesek kiegészítő fűtéshez.

Hol célszerű elhelyezni a kandallót?

A kandalló elhelyezése elsősorban attól függ, hogy a helyiségben hol található a kémény. Az új kandalló kerülhet a kémény elé, vagy a tengelyközepétől maximum 30-40 cm távolságra.

Hogyan helyezzük el a kandallót?

A kandalló elhelyezésének alapvetően két módja létezik: a fal síkjából kiugró, illetve a sarokban elhelyezett fűtőtest. Speciális megoldásként ugyanakkor akár a tér közepére, vagy két helyiség közé is elhelyezhető a kandalló, ez esetben azonban speciális füstelvezető rendszer kiépítése is szükséges.

Hétvégi házamat, nyaralómat is tudom kandallóval fűteni?

Erre a célra a legjobb választás a hordozható kályhák, melyek kényelmes és olcsó megoldást jelentenek. Ezeket a típusokat kifejezetten kisebb helyiséget fűtésére tervezték. További előnyük, hogy használatukhoz nem szükséges komolyabb kéményrendszer kiépítése, illetve, hogy költözés esetén is könnyedén mozgathatók.

Otthonomban nincs kémény. Le kell mondanom a kandalló előnyeiről?

Amennyiben házában, lakásában nincs lehetőség kémény építésére, válassza a legkorszerűbb technológiával készült biokandallókat! A bioetanollal működő fűtőtestek a környezetet is óvják, hiszen használatuk során nem keletkezik égéstermék.

Miből készüljön a kandalló tűztere?

A kandalló tűztér készülhet lemezből, vagy öntvényből. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai: a lemezből készült modellek rengeteg méretben és stílusban kaphatók (design kandallók), felfűtésük ugyanakkor hosszabb időt vesz igénybe. Öntvényből készült társaik gyorsan átmelegszenek, hőleadásuk pedig állandó. Ebből a típusból viszont 80 cm-nél szélesebb betét nem kapható.

Milyen kandallóburkolatot válasszak?

A tökéletes burkolat kiválasztása a hatalmas kínálat miatt nem egyszerű. Fontos ugyanakkor, hogy ízlésének megfelelő típust válasszon, hiszen döntése hosszú évtizedekig meghatározza majd otthona miliőjét. A harmonikus összhang kialakításához vegye figyelembe az otthonában jelen lévő anyagokat, mintákat, formákat! A kandalló burkolat többféle anyagból, így például márványból, gránitból vagy mészkőből is készülhet.

Milyen építési anyagot javasolnak?

Manapság már számos építési alapanyag közül választhat, ezek közül azonban nem mindegyiket ajánljuk. Ilyen például az Ytong tégla vagy a gipszkarton, melyek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Cégünk a Rath Hungária tűzálló samott tégláit használja, melyek minőségi és tartós kivitelezést tesznek lehetővé.

Légfűtéses vagy hőtárolós kandallót építtessek?

A légfűtése modellek olcsóbbak, hátrányuk viszont, hogy nem képesek hosszú ideig tárolni a hőt: a tűz kialvása után kb. 30 perccel kihűlnek. A hőtárolós kandallók ezzel szemben drágábbak, cserébe akár 8-12 órán át sugározzák a meleget azután is, hogy  a tűz már kihunyt. Így akár egész éjszaka gondoskodnak az otthon melegéről, anélkül hogy Önnek fel kéne kelni megrakni a tüzet.

Milyen tüzelőanyagot használjak?

A kandallóhoz a legideálisabb tüzelőanyag a keményfa. Ez lehet bükk, tölgy, vagy akár akác is. A tűztér méretétől függően 30-60 cm-re vágott hasábokat használhat. Ajánljuk még a brikettet is, mely kiváló fűtőértékkel rendelkezik, minimális hamuképződés mellett. A kandallót szénnel fűteni tilos és balesetveszélyes!

Mitől függ a kandalló fogyasztása?

Erre a kérdésre nehéz választ adni, hiszen a kandalló fogyasztása számos tényezőtől (tűztér mérete, típus, tüzelőanyag stb.) függ. Célszerű minél nagyobb hatásfokkal működő kandallót, és a lehető legjobb minőségű tüzelőanyagot választani, így a kandalló „étvágya” akár 2,5 kg fa/órára is csökkenthető.

Mire jó a feltolható ajtós kandalló?

A feltolható ajtós kandalló előnye, hogy a tűz leégése után az ajtót (felügyelet mellett) nyitva lehet hagyni, így még hangulatosabbá tehető a szoba. A feltolható ajtó emellett a fa behelyezését is nagymértékben megkönnyíti.

Hogy működik a pelletes kályha?

A pellet faipari hulladékból, forgácsból készült, rendkívül magas hatásfokkal rendelkező tüzelőanyag. A pelletes kályhák üzemeltetése egyszerű, a tartály feltöltése után a készülék automatikusan adagolja a tüzelőanyagot. A modern pelletes kályhák akár két napig is üzemelnek egy feltöltéssel, a hamut pedig elegendő hetente egyszer eltávolítani. Környezetbarát és kényelmes fűtési megoldást jelentenek.

Hogyan tároljam a tűzifát?

Az igazán jó tűzifa nedvességtartalma 20% alatti. Ennek eléréséhez a hasábokat esőtől védett, de jól levegőzött helyiségben, például egy féltetős teraszon tárolja! Ha a fal mellett helyezné el a rönköket, fontos, hogy hagyjon egy legalább 5 cm-es rést, így elkerülheti a fa penészesedését is.

Mi az a másodlagos égés?

A kettős égésű kandallók az égés során keletkező füstgázokat is hasznosítják, melyek a hagyományos típusok esetében a kéményen keresztül távoznak.  Ennek köszönhetően az ilyen modellek rendkívül magas hatékonysággal működnek, és akár 30-40%-kal kevesebb tűzifát fogyasztanak, mint más kandallók.

Mi az az okoskályha?

Okoskályhának hívjuk azokat a korszerű kályhákat, melyeket okostelefonnal is össze lehet kötni. Egyes pelletes kályhákat például távolról, telefon segítségével is bekapcsolhat, így kellemes meleg fogadja, mire hazaér otthonába. Idővel várhatóan az okoskályhák kiszorítják hagyományos versenytársaikat.

Mennyibe kerül egy elektromos kandalló beépítése?

Kisebb tűzterű (2-3 kW-os) modellek akár már 100 000 Ft-ért is kaphatók! Ha kandalló burkolattal is el szeretné látni, a végösszeg akkor sem haladja meg a 400-500 000 ezer forintot. Mivel fenntartásuk és üzemeltetésük olcsóbb, mint a fatüzelésű kandallóké, tökéletes választás lehet, ha nem kíván nagyobb összegeket elkölteni.

Mire jó a huzatfokozó?

A huzatfokozó növeli a füstáramlást a kéményben, így hatékonyabbá válik az égés a kandallóban. Emellett a biztonságról is gondoskodik, hiszen csökkenti a szél miatt a kéménybe visszaáramló szén-monoxid mennyiségét. A füstelvezető rendszer élettartama is növelhető egy huzatfokozó beépítésével, hiszen kevesebb esővíz kerül a kéménybe.

Hogyan gyújtsak be a kandallóban?

A kandallók begyújtása épp ellentétesen történik, mint például a tábortüzeké: először a vastag fákat helyezzük a tűztérbe, arra kerülnek a közepes méretűek, végül a gyújtóssal lobbantjuk lángra a tüzet. Ezzel a módszerrel megszüntethetjük a kéményben lévő esetleges légdugókat, így a füst könnyedén és gyorsan távozik.

Hogy zajlik a kandalló építés folyamata?

A kandalló építés minden esetben a helyszíni felméréssel kezdődik, mely során segítünk kiválasztani az otthona adottságaihoz leginkább illő modellt. A tervezés fázisában eldöntheti, hova kerüljön az új kandalló, illetve, hogy mekkora tűzteret kíván beépíttetni. Az építés folyamata a leglátványosabb rész: elkészítjük a talapzatot, ráhelyezzük a tűzteret, majd összekötjük a kandallót a füstelvezető rendszerrel. Végső lépésként a díszítő elemek elhelyezése következik, új kandallója ekkor nyeri el végső formáját. A témáról bővebben itt olvashat: A kandalló építés folyamata

Szükséges-e új kéményt építeni?

Új kémény építésére akkor lehet szükség, ha a meglévő füstelvezető rendszer mérete vagy kialakítása miatt nem alkalmas a kandallóval történő fűtésre. Szakembereink vállalják a bontási munkálatokat, és az új, a biztonsági előírásoknak megfelelő kémény építését is.

Érdemes-e elemes kéményt választani?

A könnyűbetonból és samott kerámiából készült elemes kémények rendkívül energiatakarékos megoldást jelentenek. Felépítésük az előre gyártott elemeknek köszönhetően gyors és egyszerű, élettartamuk pedig hosszabb, mint bármely más kéménytípusé. Kiválóan ellenállnak a korróziónak és nedvességnek is, így nem igényelnek gyakori karbantartást. Ideális választás szinte bármilyen fűtési rendszerhez.

Melyik kémény márkákat ajánlják?

Kínálatunkban minőségi Montel és Schiedel kéményeket talál, melyeket bármilyen fűtési rendszerhez bátran ajánlunk. Mindkét márka tartós és biztonságos termékeket gyárt, melyeket kiváló huzatosság, megfizethető ár és tartós kialakítás jellemez.

Meglévő kéményemet is felújíttathatom?

Igen, erre is van lehetőség. Meglévő kéményét szakszerűen szigeteljük, hogy minden előírásnak megfeleljen. A felújítással a kémény élettartama is meghosszabbítható.

Égethetek-e papírt és egyéb háztartási hulladékot a kandallóban?

A kandallóban kizárólag fa, pellet vagy brikett használható. A papírhulladék égetése nem megengedett, ráadásul az egészségre is veszélyes a felszabaduló nyomdaipari festékek és egyéb anyagok miatt.

Milyen gyakran szükséges takarítani a kandallót?

Az összegyűlt hamut célszerű minden nap eltávolítani, majd megfelelő hulladéklerakóban elhelyezni. A tűztér belseje is rendszeres tisztításra szorul: az égés során keletkező lerakódásokat piszkavassal vagy drótkefével érdemes lekaparni. Amennyiben üveges, vagy üvegajtós modellel rendelkezik, használjon megfelelő zsíroldószert a tisztán tartásához!

Mennyire balesetveszélyes egy kandalló?

A szakember által készített és beüzemelt kandalló egyáltalán nem balesetveszélyes. A meghibásodás esélye minimális, megfelelő kéményrendszerrel pedig a szén-monoxid visszacsapódásától sem kell tartania. Ugyanakkor a kandalló kezelése fokozott óvatosságot igényel! Egyes részei felforrósodhatnak, így mindenképp használjon megfelelő védőkesztyűt! Gyermekeit, házi kedvenceit ne engedje felügyelet nélkül a kandalló közelébe, mert óvatlanságból is megégethetik magukat!

A fatüzelés tényleg környezetbarát fűtési módszer?

A jó hatásfokkal működő kandallóban vagy kályhában történő fatüzelés valóban környezetkímélő. Ennek oka, hogy a fák növekedésük során ugyanannyi szén-dioxidot kötnek le, mint amennyi elégésükkor keletkezik. Ha egy fát nem vágnak ki, idővel korhadásnak indul, ami lényegében lassú égést jelent. Tüzeléssel tehát nem növeljük a légkör szén-dioxid tartalmát.

Mit kell tudni a kondenzációs kazánokról?

A korszerű kondenzációs gázkazánok igazán környezet- és energiakímélő megoldást jelentenek otthona fűtéséhez. Ezek a berendezések az égés során keletkező füst hőjét is hasznosítják, így hatásfokuk a 100%-ot is meghaladja. Léteznek olyan típusok is, melyekkel a ház melegvíz-ellátása is megoldható, így beszerzési és beüzemelési áruk pár év alatt megtérül.

Milyen kémény szükséges a kondenzációs kazánokhoz?

A kondenzációs kazánok az égéshez szükséges levegőt kintről szívják be, emiatt a kéményt 80 mm-es PPS csővel kell kibélelni, hogy a füstgáz távozni tudjon. Bélés kialakítására már meglévő, hagyományos típusú kémények esetében is van lehetőség.


Váltás teljes nézetre!