Kandalló építés

kandalló építés - főképkandalló építés - névjegy

Kandalló építése igényesen, szakértelemmel

Akár egynapos határidővel is vállaljuk új kandalló építését és beüzemelését. A gyors munka természetesen nem mehet a minőség rovására, hiszen kiváló szakembereink, valamint a prémium alapanyagok garanciát jelentenek a tökéletes végeredményre.

Kiváló minőségű kandalló tűzterek öntvényből vagy lemezből, vízteres és légfűtéses kandallókhoz is. Széles burkolat-kínálatunkkal (mészkő, gránit, márvány, stb.) igyekszünk otthona stílusához igazodni.

kandalló építés, tűztér burkolás

Egyediség, szakszerűség, precizitás

Ilyen-olyan kandallókat akár a nagyáruházak kínálatában is találunk - általában igen kedvező áron. Mégsem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, sőt! Egy ház fűtéstechnikai rendszere összetett és bonyolult, ezért nem mindegy, hogy milyen modellt választunk, és azt hova és hogyan helyezzük el. Házi barkács megoldások itt nem jöhetnek szóba! A megfelelő kandalló tűztér kiválasztása , az ízléses, a környezetével harmonizáló burkolat kialakítása, a kémények és a szellőzés átvizsgálása - csupa olyan feladat, mely szakemberért kiált.

Több éves szakmai múlttal - és megannyi elégedett megrendelővel - a hátunk mögött kijelenthetjük, hogy az általunk épített kandallók egyediséget és minőséget képviselnek a piacon. Az alábbi galériában bemutatjuk legszebb munkáinkat, lejjebb görgetve pedig elolvashatja, hogy pontosan hogy is zajlik a beszerelés folyamata. Bízunk benne, hogy hamarosan Önt is ügyfeleink között tudhatjuk!

Néhány kép az általunk épített kandallókról


A kandalló építés folyamata

Vegyük a legáltalánosabb esetet, mikor valaki egy légfűtéses kandallót szeretne beépíttetni otthonába és persze ezt valamilyen, az otthon stílusához illő burkolattal is el szeretné látni. Mik is a pontos lépések, ha szakembereinkre bízza az építés folyamatát?

1. lépés: a helyszíni felmérés

Lehet, hogy kínálatunkból kiválaszt egy árban és teljesítményben is tetsző kandallót magának, de nem biztos, hogy az lesz a megfelelő otthona paraméterereihez, illetve a lakás füstelvezető rendszeréhez, amin persze lehet módosítani, de ne szaladjunk ennyire előre. Miután felvette cégünkkel a kapcsolatot, munkatársaink ellátogatnak Önhöz egy helyszíni felmérésre, hogy segítsenek Önnek a legoptimálisabb döntés meghozatalában.

Egy nagyobb teljesítményű légfűtéses típus akár egy 200 m2-es otthont is képes felfűteni, de ennek alapfeltétele, hogy a lakás nagyjából egy légterű legyen. Ha kisebb helyiségbe szeretnénk beépíteni, melyet ajtókkal zárunk el a több helyiségtől, akkor már szükség lesz ventilációs vagy gravitációs légfűtéses hálózat kialakítására is, hogy a kandalló ne csak az adott helyiség levegőjét legyen képes felmelegíteni. A építés előtti helyszíni felmérés kicsit olyan, mint egy környezettanulmány, hiszen nem csak az otthon paramétereit kell felmérni, hanem a vásárló igényeit is és persze arra is választ kell kapnunk, hogy a megrendelő mire is szeretné használni a kandallót. Ezt kívánja elsődleges fűtési rendszerként használni, csak egy kiegészítő fűtőrendszerként szolgálna, vagy csak alkalmanként szeretné begyújtani, mondjuk karácsonykor, mikor az egész család összegyűlik és a kandalló segítségével szeretne meghitt hangulatot varázsolni az otthonba. Ha minden kérdésünkre választ kaptunk, akkor már pontosan tudjuk, hogy Önnek milyen kandalló tűztér betétre lesz szüksége.

2. lépés: a tervezés

Amikor megtervezünk egy kandallót, akkor midig az elhelyezés az elsődleges szempont. Általában a meglévő kéménytestekhez kell igazodnunk a tervezés során, persze van mód ezek átalakítására is, de értelemszerűen ez időigényesebb és költségesebb megoldás. Az ilyen kéménytestek általában 10, maximum 50 cm-re állnak ki a falból, ami a legtöbb esetben egy álfal felépítését is megköveteli. Szintén alapvető szempont magának a betétnek a mérete, hiszen a megfelelő légfűtés miatt ez is nagyban befolyásolja, hogy a végeleges kandalló mekkora lesz, mennyire lóg majd ki a fal síkjából.

3. lépés: maga az építés

Az egész persze a kandallóbetét, a füstelvető csövek és az egyéb építőanyagok helyszínre szállításával kezdődik. A kandalló építés mindig az alapok lerakásával indul, mely esetén fontos hogy az szélesebb legyen, mint a majd a később felépülő főpárkány. Nem árt ha az alap 20-30 centivel túlnyúlik a főpárkány szélességén. Fontos, hogy ezek az alapok masszívak legyenek, hiszen elég nagy súlyt kell majd megtartaniuk. A kandalló építés következő fázisában a tűzteret ráhelyezzük a már felépített talapzatra és a füstelvezető csövekkel összekötjük a kandallót a kéményrendszer bevezető nyílásával, melyet aztán leszigetelünk.

kandalló építés 3. lépése

Nem árt, ha már ekkor csinálunk egy próba begyújtást, tehát még mielőtt a kandallóbetét mellé felépítenénk az oldalfalakat és arra rákerülne a főpárkány, vagyis mielőtt teljesen körbefalaznánk azt. Ez azért fontos, mert ha a füstcső, vagy maga a tűztér hibás, akkor az esetleges szivárgást egy szénmonoxid mérő használatával könnyen felderíthetjük. Ha szivárgásnak nincs nyoma, és minden illesztés megfelelő a füstelvezető rendszeren, akkor jöhet a kandalló építés következő lépése, vagyis a főpárkány kialakítása, ami a kandalló tűztér tetejére kerül.

próba begyújtás

4. lépés: stilisztikai, díszítő elemek elhelyezése

Ha a füstelvezető cső kilóg a főpárkány fölé és ez számunkra túl zavaró, akkor egy "süveg" felfalazásával ezt könnyedén elrejthetjük. Ezen süveg is számos formát vehet fel, mellyel mindig alkalmazkodnunk kell a kandalló és az otthon stílusához, hogy megteremtsük a valódi harmóniát. Az építés utolsó fázisában felkerülhetnek az alapzatra, a tartó oszlopokra és az oldalfalra, valamint a főpárkányra a díszítő elemek, amik készülhetnek mészkőből, márványból, gránitból, de lehet tégla berakás is, ha egy kissé rusztikus hangulatra vágyunk.

az egyedileg épített kandalló elkészült

 

Váltás teljes nézetre!