Mi is az a konvekciós burkolat és mire jó?

Mi is az a konvekciós burkolat és mire jó?

A kandalló tűzterében lobogó tűz hatására annak fala értelemszerűen felmelegszik és sugározni kezdi magából a hőt. Ha a kandallót, legyen szó légfűtéses, vagy vízteres változatról, más helyiség felfűtésére is szeretnénk használni, akkor ezt a kisugárzott hőt csökkentenünk kell.

Azt a hőt ugyanis, melyet a kandalló a tűzterén keresztül, a sugárzási tartományban, közvetlenül az adott helyiség levegőjének ad át értelemszerűen már nem tudjuk a csatornákon keresztül elvezetni más helyiségekbe, illetve a hőcserélő rendszeren keresztül sem tudjuk azt felhasználni a radiátoros rendszerben keringő víz melegítésére.

Ezt a sugárzási tartományban leadott hőt csökkenthetjük a konvekciós burkolatok használatával. Az ilyen konvekciós burkolatok, olyan plusz lemezburkolatok, melyek a tűzteret oldalról és felülről ölelik körbe így egy 2-3 cm-es légrés képződik a két lemezfelület között. Ennek köszönhetően a tűztér fala a felvett hőt ebben a konvekciós légrésben található levegőnek adja át. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért az természetes, gravitációs áramlással könnyen kivezethető a konvekciós burkolat tetején található kivezető nyílásokon. Emellett persze a felszálló konvekciós levegő helyére alulról hidegebb levegő érkezik, mely szintén felmelegszik, így az áramlás folyamatos. Ezt a konvekciós burkolatot nagyon hatékonyan helyettesíthetjük egy a tűztér köré épített falazattal is, viszont csak olyan anyagot használhatunk, melyek kibírják a tűztér fala által kibocsájtott jelentős hőt.

Az ilyen módon termelődő konvekciós hőt nagyon hatékonyan elvezethetjük légcsatornák használatával, így akár más helyiségek fűtésére is használhatjuk. Ha a csatornákban a levegő továbbítására nem használunk semmilyen rásegítést, vagyis a meleg levegő áramlása kizárólag gravitációs úton történik, akkor ezt a levegőt nagyjából 5-6 méterre tudjuk eljuttatni. Ha ezt a levegőt ennél távolabbra szeretnénk továbbítani, akkor már szükség lehet olyan rásegítő rendszerek beépítésére, mint a ventilátorok.

Az ilyen kandalló ventilátorok beépítésének 2 módja létezik.

Az egyik megoldás, mikor a ventilátor a kandalló aljára, a kandallóbetét alá kerül. Ezek beszívják a levegőt a helyiségből, majd továbbítják azt a konvekciós burkolat alá. Gyakran használják ezt a megoldást, mivel az ilyen módon beépített ventilátorok sokkal kisebb hőterhelésnek vannak kitéve, hiszen a levegő már csak az után melegszik fel, hogy keresztül ment a ventilátoron. Persze ez a megoldás főként csak újonnan épülő kandallók esetében alkalmazható, hiszen a ventilátort a betét alá kell beépíteni.

A másik megoldás, mikor a ventilátor nem a kandalló alá, hanem pont a fölé kerül beépítésre. Ilyenkor a ventilátor nem a szobahőmérsékletű levegőt fújja a konvekciós résbe, hanem onnan szívja ki a már felmelegített levegőt. Ilyen esetben a ventilátor sokkal nagyobb hőterhelésnek van kitéve, tehát olyan anyagból kell készülnie, mely magasabb hőállósági mutatókkal rendelkezik.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!