Ön tudja, hogy mi is az a másodlagos égés?

Ön tudja, hogy mi is az a másodlagos égés?

Mindenki szeretné fűtőrendszerét a lehető legköltséghatékonyabban üzemeltetni, vagyis a lehető legtöbb pénzt megspórolni a fűtésre fordított összegből. Ha ráadásul szilárd tüzelésű rendszerünket még környezetkímélőbb módon is tudjuk használni, az már csak a hab a tortán.

Márpedig ez lehetséges, méghozzá egy kettős égésű kandallóval. A lényeg, hogy ezen megoldással megpróbáljuk maximalizálni az elégetett tűzifából felszabaduló energia felhasználását. A probléma ugyanis, hogy az égés során felszabaduló füstgázokban még igen sok energia, rengeteg éghető anyag található, melyek egy hagyományos kandalló esetén egyszerűen elszöknek a kéményen keresztül. Ennek köszönhetően a bennük rejlő még felhasználható energia elvész.

A kettős égésű kandallók ennek az energiának is megpróbálják minél nagyobb hányadát felhasználni. A kettős égésű kandallók esetében a tűztér tetejében kialakított másodlagos égési térben a füstgázok összegyűlnek, ahol az ide irányított másodlagos, vagy harmadlagos égési levegőnek (ez típusonként változik) köszönhetően a több mint 500 °C-os égésgázok újból begyulladnak. Így nem csak plusz energia nyerhető ki az elégetett fából, mely normál esetben a kéményen keresztül távozott volna, hanem a tűztér hőmérséklete is jelentősen növekszik, vagyis több hőt fog átadni a köpenyben lévő víznek, vagy a konvekciós burkolat alatt található levegőnek.

A legtöbben nyilván valami komoly technikai újítást sejtenek az ilyen típusú kandalló működése mögött, azonban a dolog egyszerűbb, mint elsőre hinnénk. A kandalló tűztere tulajdonképpen két részre van osztva. Az elsődleges égési tér tetején egy könnyű, hőálló anyagból készült légterelő található. Ennek a légterelőnek a felszíne ráadásul fényes és szigetelt is, melynek köszönhetően a hőt képes visszaverni, vagyis az elsődleges égési térben jelentősen nő a hőmérséklet. A felfelé szálló füstgázok a légterelőt megkerülve a tűztér felső részében kialakított másodlagos égési térbe kerülnek, ahol a másodlagos, vagy harmadlagos égési levegő ellátó rendszerből érkező oxigénnek köszönhetően begyulladnak. Így a tűzhőmérséklet a kandallón belül akár 25-30 %-al is növelhető.

Hogy ennek mi a gyakorlati haszna? Elsősorban, hogy jelentősen megnő a kandalló hatásfoka, hiszen a tűzifában található energia nagyobb részét képes kinyerni és hő formájában átadni közvetlenül a lakás levegőjének, vagy a vízteres rendszerben keringő víznek. A másik, hogy mivel tulajdonképpen két égéstér is található a tűztéren belül, ezért abban sokkal magasabb a hőmérséklet, vagyis több hőt képes a kandalló termelni. Ennek köszönhetően a tűzifa fogyasztás is jelentősen csökken. Akár 30-40 %-al kevesebb fa is elegendő lehet ugyanakkora hőteljesítmény eléréséhez, mint egy hagyományos kandalló esetén.

A másodlagos égésű, vagy kettős égési tűzterek szinte teljes egészében képesek felhasználni azt az energiát, melyet a tűzifa magában rajt, vagyis sokkal költséghatékonyabban üzemeltethetőek. Emellett persze használatuk közben kevesebb káros anyag is keletkezik, így a hagyományos kandallókhoz képest egy környezetkímélőbb alternatívát kínálnak.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!