A cserépkályha fajtái

A cserépkályha fajtái

A cserépkályhák felhasználásuk szerint lehetnek fatüzelésű és lehetnek vegyes tüzelésű típusok is. Ezen felül meg kell említeni, hogy a kályha külseje épülhet új csempéből, bontott csempéből vagy téglából is. 


Vegyes tüzelésű cserépkályha

A hagyományos cserépkályhák, amelyek gyakran téglatest formájúak általában vegyes tüzelésűek. Ezek a kályhák legtöbbször ugyanúgy néztek ki, nem voltak szinteltolások vagy ülőpadka. Napjainkban azonban már kicsit máshogy építik őket, hiszen fűtött és nem fűtött ülőpadkával is el tudják látni a cserépkályhákat. Más ismertetőjegye, hogy két ajtó van rajta. Egy nagy tüzelőajtó és egy kis hamuzóajtó. Ilyen esetekben a tűztér aljában egy úgynevezett rostély is helyet kap. Ezen a rácson ég a tűz és innen hullik a hamu a hamuzó térbe.

A kályha persze nem csak ezen külső tulajdonságai miatt lesz vegyes tüzelésű. Többnyire függőleges járatrendszert építenek beléjük, ezen megoldás segítségével a járatok a kályha aljától a tetejéig tudnak közlekedni a kályha méretétől és építményétől függően. Ez azért célszerű, mert a vegyes tüzelésű kályha képes fával, brikettel és szénnel is tüzelni.

Fatüzelésű cserépkályha

Az ilyen kályhát is építhetjük hagyományos téglatest formára, de ezen szerkezetek belső felépítése megengedik a választékosabb kialakítást is. Külső ránézésre ezeket a kályhákat úgy tudjuk megkülönböztetni a vegyes tüzelésűektől, hogy egyel kevesebb ajtó van rajtuk. Ezen az egy ajtón történik a tüzelés és a hamuzás is.

A fatüzeléses kályhák aljában egy lap van, amin ég a tűz, az égéshez szükséges levegő pedig az ajtón keresztül jut be. A vegyes tüzelésűekhez képest a nem látható különbség pedig belül van. A fatüzelésűeknél a tűztér alacsonyan van és onnan vízszintes járatok ágaznak szét. (Emiatt lehet változatosan kialakítani a külsejét.) Lényeges különbség persze az is, hogy ezen cserépkályhákat kizárólag fával lehet fűteni. 

Megosztás
Váltás teljes nézetre!