Egy pár szó a kandalló stílusokról

Egy pár szó a kandalló stílusokról

A kandallókat blogunkban már számos különböző aspektusból megvizsgáltuk és összehasonlítottuk. Megnéztük, hogy milyen változatokról beszélhetünk hőátadás, tüzelőanyag, vagy alapanyag szempontjából...


Most nézzünk egy olyan szempontot, melyet épületgépészként az ember talán egy kicsit kevésbé tart mérvadónak, pedig ezen tényező is legalább olyan fontos, mint a korábban felsoroltak. Ez nem más, mint a kandalló stílusa.

Nyilván "ahány ház, annyi kandalló", hiszen egy kandalló kinézetét és ebből kifolyólag tulajdonképpen stílusát is rengeteg tényező befolyásolhatja. Ennek ellenére azért szokás néhány jól elkülöníthető stílusirányzatot is megkülönböztetni, melyek egyedi, saját stílusjegyekkel rendelkeznek.

Az egyik ilyen "irányzatot" a klasszikus kandallók képezik. Ezek tipikusan azok, melyek képe azonnal megjelenik fejünkben, ha meghalljuk a kandalló szót. A klasszikus kandallók szerkezete tagolt és nagyon jól elkülönül a párkány, az úgynevezett könyöklő és persze a kürtő. Az ilyen kandallóknál sokszor a párkány egy oldalülőkével folytatódik. Az angol stílusú kandallók is ebbe a kategóriákba tartoznak, melyek ugyan nem rendelkeznek alsó párkánnyal azonban felső könyöklő részük annál hangsúlyosabb formában jelenik meg. A klasszikus kandallók nyugodtan kerülhetnek a sarokba is, de ebben az esetben 45 fokban be vannak fordítva. Ezen stílusú kandallókat leggyakrabban sima, vagy csiszolt felületű kövek díszítik, melyek általában márványból, gránitból, vagy mészkőből készülnek.

A másik nagy csoportot az úgynevezett rusztikus kandallók alkotják. Ezek formája a hagyományos elrendezést követi, vagyis az alsó párkány látványosan elkülönül a kandalló többi elemétől. A rusztikus kandallók felső részét általában fejkövek díszítik a könyöklő pedig hangsúlyos, mely sok esetben fából készül. A kürtő a rusztikus kandallók esetében lehet felfelé szűkülő, vagy egyenes vonalú is. A rusztikus kandallók burkolatát az oldalsó részeken pattintott kövek adják, melyek általában mészkőből készülnek. Ezzel szemben a párkány és az ülőke csiszolt kő elemekből áll, melyek alapanyag leggyakrabban gránit, egyes esetekben márvány.

A harmadik nagy, jól elkülöníthető csoportot a modern kandallók képezik. Ezek a mai kor lakberendezési stílusirányzatainak megfelelően letisztult vonalvezetésűek, egyes esetekben már-már minimalista jegyeket viselnek magukon. A modern stílusú kandallók nagy előnye, hogy stilisztikailag nincs annyira megkötve a kezünk, vagyis jobban szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Egy modern kandalló esetén megengedett, hogy egyes elemeket a klasszikus, vagy éppen a rusztikus stílusból kölcsönözzünk. Ez nem csak a formákra, hanem a felhasznált anyagokra is igaz. A modern stílus kandallóknál előszeretettel használják a 2-3, vagy akár 4 oldalról üvegezett kandalló tűztereket is. Igen, nem elírás, 4 oldalról üvegezett, ugyanis manapság nagyon trendi megoldás az is, hogy a kandalló a helyiség közepére kerül, így minden oldalról élvezhető a lobogó tűz látványa.

Mikor kiválasztjuk jövendőbeli kandallónk stílusát, akkor nagyon jól át kell azt gondolnunk, hiszen a nem megfelelő megjelenésű kandallóval az egész lakás összképét tönkretehetjük. Lehet, hogy közhelyes, de a kandallók esetében is igaz, hogy törekednünk kell a harmóniára, és hogy olyan stílusú kandallót válasszunk, mely passzol a helyiség miliőjébe.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!