A kéménytüzek kialakulása

A kéménytüzek kialakulása

Ha a fűtési szezonban bekövetkező, emberéletet követelő tragédiákról van szó, elsőként mindenkinek a szén-monoxid mérgezés jut az eszébe. A kéménytüzek sajnos szintén számos emberéletet követelnek évente, és sokan nem is tudják, hogy ezek kialakulásának hátterében mi áll.

Kezdjük azzal, hogy alapvetően kétfajta kéménytüzet különböztethetünk meg egymástól. Az egyik az úgynevezett koromégés, míg a másik a kátránylerakódásból eredő égés.

Koromégés során a kémény belső falára lerakódott korompor gyullad be és ég el. Ez a folyamat nem kimondottan veszélyes, és csupán néhány percig tart. A kátrányégés esetén azonban már más a helyzet. Kátrányégés ugyanis akkor alakul ki, ha a porkorom és a kén összekeveredik a kicsapódó vízpárával és ez a keverék gyullad be. Ez azért veszélyes, mert igen magas az égéshője (akár 1000-1200 °C is lehet) és hosszú ideig, akár több órán keresztül is tarthat az égés folyamata.

Hogy az ilyen veszélyes kéménytüzeket elkerülhessük egyértelműen kialakulások okát kell megszüntetnünk. De minek is köszönhető a kátrányégéses kéménytüzek kialakulása?

Jelentősebb kátránylerakódás alakulhat ki például, ha túlzottan nedves (30-40%-os nedvességtartalom) tűzifát használunk, vagy hogyha az égés során nem jut kellő mennyiségű levegő a tűztérben és a hőmérséklet 70°C alá csökken, hiszen ilyenkor elkezd a vízpára kicsapódni az égésgázokból. Szintén növelheti a kátránylerakódás intenzitását, ha a tűzteret túlméretezik és az sokkal nagyobb teljesítménnyel bír, mint amekkorára a rendszer felfűtéséhez szükség lenne.

A nagyobb kéménytüzeket sok esetben kisebb tüzek előzik meg, melyekről azonban a tulajdonos gyakran nem is tud. Egy korábbi kéménytűz árulkodó jele lehet például, ha a kémény aljában található „koromzsákot” megvizsgálva ott habos, kézzel összemorzsolható, jellegzetesen ammónia szagú kátránydarabokat találunk. A másik probléma, hogy a fűtési szezon előtti kéményseprői ellenőrzés nem minden esetben jelent megoldást. Kéménytüzet okozó kátránymennyiség ugyanis akár 10 nap alatt is összegyűlhet kéményünkben, ha a kinti enyhe idő miatt folytott teljesítménnyel használjuk kandallónkat.

Szerencsére a mai modern, előregyártott elemekből készült elemes kémények már mind szigetelésüknek, mind pedig alapanyaguknak köszönhetően igen hatékonyan állnak ellen a különböző kéménytüzeknek, így elmondhatjuk, hogy a tragikus véget ért esetek száma évről évre csökken.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!