Cserépkályha vs. kandalló

Cserépkályha vs. kandalló

Sokáig a cserépkályhák számítottak a leghatékonyabb szilárd tüzelésű rendszereknek, hiszen ezek akár a 80%-os hatásfok elérésére is képesek voltak. Mára azonban a modern kályhák és kandallók is képesek erre, ráadásul üzemeltetésük is sokkal egyszerűbb.

Akik nem tudnák, hogy hogyan is kell egy cserépkályhát használni és hogy minek köszönhető ezen magas hatásfok, azoknak jöjjön most pár mondatban a lényeg.

A cserépkályhák olyan szilárd tüzelésű fűtéstechnika berendezések, melyek az előállított hőt sugárzási tartományban adják le. Persze a cserépkályhákat is be lehet csatornázni, sőt vannak olyan változatok, melyek vízteres rendszerrel is kombinálhatóak, de ilyen esetben jelentősen romlik a hatásfok.

A cserépkályha begyújtása után meg kell várni, hogy a fa leégjen (ez nagyjából 1-1,5 órát vesz igénybe) és mikor a tűz már csak parázslik, akkor a kályha levegőztető rendszerét el kell zárni. Ezzel tulajdonképpen a hőt "bezárjuk" a tűztérbe, így abból semennyi nem tud majd hulladékhőként a kéményen keresztül távozni. Az a kevés füst, mely a parázslás során keletkezik szintén tovább melegíti a tűzteret. Ez a bent ragadt hő pedig fokozatosan felmelegíti az akár több tonnányi samott téglát, valamint kályhacsempét, melyből a szerkezet felépül. Mivel ezek nem csak vezetik a hőt, hanem megtartani is kiválóan képesek, ezért 8-12 órán keresztül is képesek melegen tartani a helyiséget.

A gond ezzel csupán az, hogy az egész csak akkor működik, ha fa leégésekor elzárjuk a levegő útját, vagyis a begyújtás után 1-1,5 órával ott kell lennünk a kályha közelében, ellenkező esetben a hő nagy része a kéményen keresztül távozik majd. Értelemszerűen tehát ezen tüzeléstechnikai rendszer azok számára lehet hatékonyabb megoldás, akik többet tartózkodnak otthon, vagyis nem okoz számukra gondot, hogy időben elzárják a cserépkályhát.

Emellett a cserépkályhákkal volt, vagyis van egy másik probléma is. Maguk a csempék igen strapabíróak és akár több évtizedet múltán is képesek még betölteni funkciójukat. A samott szerkezettel, vagyis a füstjáratokkal, illetve magával a tűztérrel már más a helyzet. Ezek, minőségüktől függően, viszonylag hamar elöregedhetnek, szerkezetük sérülhet. Nem ritka, hogy egy intenzíven használt cserépkályha esetén már 10-14 év után szükség lehet annak teljes felújítására, vagy éppen teljes újraépítésére. Ezzel szemben a mai hordozható kályhák és kandallók már sokkal strapabíróbbak.

Ezzel szemben a mai kandallók és hordozható kályhák már sokkal strapabíróbbak. Ezek élettartama jócskán meghaladja a legtöbb cserépkályháét. Sőt ma már az sem igaz, hogy a cserépkályhákkal szemben jelentősen elmaradnának hatásfok terén. A modern levegőszabályozó rendszereknek, illetve az olyan technikai újításoknak köszönhetően, mint a kettős- vagy a folytonégés, a mai kandallók már képesek túlszárnyalni a 80%-os hatásfokot. Ráadásul, ha kerámia cserepekkel burkoljuk a kandalló felépítményét, akkor sugárzási tartományban hasonló hőátadási képesség érhető el, mint egy cserépkályha esetén.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!