Hőáteresztő és hőszigetelt kandalló burkolat

Hőáteresztő és hőszigetelt kandalló burkolat

A különböző kandalló burkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk kezdve alapanyaguktól egészen stílusukig. Ezeknél egy kevésbé ismert csoportosítási forma, hogy hőközlő, vagy hőszigetelt burkolatról van.

A nevükből nyilván nem nehéz rájönni, hogy mi a kettőjük közti legnagyobb különbség. Ha a kandalló burkolata hőközlő, akkor képes felvenni és továbbadni a sugárzási hő egy részét, melynek köszönhetően felszíne akár 60-70 °C-re is felmelegedhet. A leggyakoribb ilyen hőközlő burkolat a hagyományos kályhacsempe. Az ilyen kerámia lapokkal burkolt kandallók hőleadás szempontjából kicsit úgy viselkednek, mint a cserépkályhák, melynek köszönhetően a burkolat még akkor is képes jó darabig melegen tartani a helyiséget, ha a tűz a kandallóban kialudt.

Az ilyen burkolatok azonban az alapanyaguknak és az elkészítés technikájának köszönhetően jóval drágábbak. Valamivel költséghatékonyabb megoldás lehet, ha a vakolt burkolatot kombináljuk a terrakotta párkányokkal. Ilyenkor csak a vízszintes, párkány részekre kerülnek cserepek, a függőleges falsíkokat egyszerű vakolattal látjuk el. Ezzel jelentősen csökkenthető a burkolat összköltsége, azonban a hőközlő tulajdonság is megmarad. A vízszintes párkányokon egyébként használhatunk hagyományos piros téglát, vagy máz nélküli, vörös agyagból készített terrakotta elemeket is.

A terrakottás kandallók egyébként nem azért lesznek olcsóbbak, mert maga a terrakotta is olcsóbb (bár tény, hogy tényleg olcsóbb, mint a mázas kályhacsempe), hanem azért mert csak a vízszintes párkány részek lesznek ilyen elemekkel burkolva és nem a kandalló külső falának teljes felülete.

Persze, ha nem lényeges, hogy a kandalló sugárzási tartományban is jelentős mennyiségű hőt adjon le, mert mondjuk egy vízteres kandallóról beszélünk, akkor a hőszigetelt burkolatokkal jobban járhatunk. Ha olyan kandalló burkolatot választunk, mely károsodás nélkül nem képes elviselni azt a jelentős hőt, akkor nekünk kell azt megvédenünk ettől. Erre kiválóak lehetnek a kalcium szilikát, illetve kőzetgyapot hőszigetelő anyagok, melyekkel hatékonyan kivitelezhető a kandalló falának hőtükrözése, vagyis ezek után szinte bármilyen alapanyagú burkolatot bátran használhatunk tüzelőberendezésünkön, annak felülete mégsem lesz magasabb mint a szobahőmérséklet.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!