A vízteres kandallók 10 alapszabálya

A vízteres kandallók 10 alapszabálya

Egy vízteres kandalló telepítésekor számos szempontra oda kell figyelni, rengeteg tényezőnek eleget kell tenni. Van azonban 10 szabály, amelynek bartása mellett nem mehetünk el szó nélkül.

  1. Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő vízteres kandallót mindenféleképpen számoltassuk ki egy hozzáértő szakemberrel otthonunk hőveszteségi mutatóját, hiszen ez nagyban befolyásolhatja, hogy mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.
  2. Amennyiben nyitott rendszerről van, akkor a berendezés egy nyitott tágulási tartállyal kapcsolódjon a lakás légteréhez.
  3. Fontos, hogy az üzemelés teljes ideje alatt biztosítva legyen a rendszer levegőztetése.
  4. A rendszer azon elemeit, melyek nem fűtött helyen találhatóak, óvnunk kell a fagytól, mely a tágulási tartályra fokozottan igaz.
  5. Fontos, hogy a keringető rendszert ellássuk egy UPS-el, vagyis egy olyan akkumulátoros megoldással is, melynek köszönhetően a szivattyú áramszünet esetén is képes lesz üzemelni. Az ilyen UPS-eket egy 12V/220/V50Hz jelátalakítóval kell felszerelni.
  6. Előnyös lehet, ha a szivattyút a termosztát vezérli, vagyis kapcsolja fel és le, mely mellé persze az elektromos kézi kapcsolóval történő vezérlés lehetőségét is meg kell hagynunk.
  7. Fontos, hogy az első próbaüzem után a lehető leghamarabb elvégezzük a pumpaszűrő első tisztítását.
  8. Ha kandallónk szénnel is üzemeltethető, akkor vigyázzunk, hogy ne használjunk magas sulfur tartalmú szenet, illetve azt se hagyjuk, hogy a szén használat előtt benedvesedjen, vagyis ügyeljünk annak megfelelő tárolására.
  9. Tűzifa esetén minden ügyeljünk arra, hogy az kellően száraz legyen. Ez azt jelenti, hogy a tűzifa 1, de jobb esetben 2 éves legyen és nedvességtartalma ne haladja meg a 20%-ot.
  10. A rendszerben keringő vizet nyárra se engedjük le teljesen. Az első 3-4 begyújtás alkalmával kicsapódás alakulhat ki a vízköpeny falán, de ez nem okoz problémát, így nem kell tőle megijedni. A későbbi koromképződés egyébként csökkenti majd ezen kicsapódás mértékét, hiszen csökkenti a hirtelen hőmérséklet változásokat is.
Megosztás
Váltás teljes nézetre!