Füst visszaáramlás a kéményből

Füst visszaáramlás a kéményből

Kora tavaszi reggeleken a kinti levegő hőmérséklete a napsütés miatt jó néhány fokkal magasabb, mint a lakás levegője. Ilyenkor sokan csak annyi időre másznak ki a takaró alól, hogy bedobjanak pár fahasábot a kályha tűzterébe és azt begyújtva kicsit felmelegítsék a lakást.

A meleg helyett azonban csak egy nagy adag füstöt kapnak az arcukba...

Vajon mi lehet ilyenkor az oka, hogy begyújtás után a füst visszafelé kezd el áramlani?

Az egész nem más, mint egyszerű fizika. Ahhoz, hogy ezt átlássuk, előbb meg kell értenünk, hogyan is működik a kémény. Használat közben egy kémény belsejét a meleg levegő és a füstgázok elegye tölti ki. Nyilván ennek a hőmérséklete magasabb mint a kéményt körülvevő külső levegő hőmérséklete. A hőmérséklet-különbségből kifolyólag a kéményben található és a körülötte lévő levegő sűrűsége is eltérő lesz. A magasabb hőmérsékletű, belül található levegő sűrűsége és persze nyomása is alacsonyabb, mint a kémény körül található levegőé. A kémény szájánál a kiáramló füstgázok igen gyorsan összekeverednek a kinti levegővel, így lehűlnek, vagyis a kémény tetejével egy vonalban a levegő szintén magasabb nyomású lesz, mint a kürtőn kiáramló levegő. Ennek köszönhetően egyfajta vákuumhatás alakul ki. Persze ez nem csak a kémény kivezető nyílásánál, hanem jó esetben az egész füstelvezető rendszerben jelen lesz majd, hiszen ha kintről haladunk a kéményben lefelé, akkor a benti levegő hőmérséklete folyamatosan nő majd, vagyis a tűztér felé haladva az áramló gázok sűrűsége folyamatosan csökken majd.

Mivel a kéményben található levegő nyomása nem lesz egyensúlyban a kinti levegő nyomásával, ezért az folyamatosan áramlik majd kifelé, hogy ez az egyensúly helyreállhasson. Normál esetben így működik a légáramlás egy kéményen belül. De mi a helyzet, amikor egy csípős reggelen begyújtva a tűztérben a füst nem kifelé, a szabadba indul el, hanem a lakás légterébe áramlik vissza?

Ez szintén az eltérő hőmérsékletnek és az ebből kifolyólag különböző nyomással rendelkező levegőnek köszönhető. Lehet, hogy a reggeli nap első sugarai már a kinti levegőt képesek voltak valamelyest felmelegíteni, de a lakásban, illetve a kéményben található levegőt még nem. A helyzet ez esetben tehát fordított, és ilyenkor a kéményt körülvevő levegő hőmérséklete a magasabb, a benne található levegőé pedig az alacsonyabb. Ha a kémény még szigetelt is, akkor a napsütés még nehezebben tudja majd a benne található levegőt felmelegíteni, vagyis a hőmérséklet-különbség jelentősebb lehet.

Ilyenkor begyújtás előtt érdemes egy égő gyufát bedugni a tűztérbe, és ha azt látjuk, hogy a láng a tűztérajtó felé mozdul el, akkor az azt jelzi, hogy a levegő is arrafelé áramlik. A cél tehát az, hogy megfordítsuk a légáramlást, melyet azzal érhetünk el, ha a kéményben valamelyest felmelegszik a levegő. Hagyjuk tehát nyitva a tűztér ajtaját és engedjük, hogy egy 15-20 percig a kéményen keresztül levegő áramoljon a lakásba. Mivel így a kémény belsejébe kintről melegebb levegő áramlik majd be, ezért a nyomások is kiegyenlítődnek. Ezután már nyugodtan begyújthatunk, és nem kell attól tartanunk, hogy az összes füst a lakásba távozik majd.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!