A kandalló helyének kiválasztása

A kandalló helyének kiválasztása

Amikor kiválasztjuk új kandallónk helyét, az egyik legfontosabb szempont a kémény helye, hiszen nem jó, ha a berendezés túl messze kerül a füstelvezető rendszer bevezetőjétől. Persze ezen kívül van még jó néhány szempont, melyeket szem előtt kell tartanunk.

Sokan vannak, akik azért ódzkodnak egy kandalló telepítésétől, mert félnek, hogy nem fog jól mutatni a lakás központi helyén ez a nagy darab fűtőtechnikai berendezés, melyet ráadásul csak nagyjából 4-5 hónapig használunk. Persze a széles anyag és kandalló burkoló választéknak köszönhetően ettől egyáltalán nem kell tartanunk, hiszen a kandalló könnyen beleolvadhat a helyiség stílusába. Sőt olyan elemekkel is kibővíthető a kandalló köré épített "szerkezet", mely annak funkcionalitását is szélesítheti. Polcok, vagy éppen ülő alkalmatosságok. Ezek is könnyedén hozzáépíthetőek a kandallóhoz, így az valóban betöltheti azon szerepét, mellyel mondjuk 100 évvel ezelőtt bírt, vagyis a lakás egy központi és nélkülözhetetlen elemévé válhat.

Természetesen arra is gondolnunk kell, hogy a kiválasztott helyre könnyen elvezethető-e a külső levegő bevezető rendszer, hiszen egy nagyobb teljesítményű kandalló számára a kémény nehezen lesz képes 100%-ban biztosítani a égéshez szükséges összes levegőt, viszont a túlzottan jó fal és nyílászáró szigetelés miatt valószínűleg a lakás levegőjéből sem tudja majd ezt pótolni a rendszer. Ha pedig egy vízteres kandallóban gondolkodunk, akkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy bizony a csöveket is el kell majd vezetnünk a tűztérig.

Ha a kandalló a lakás valóban központi helyére kerül, akkor természetesen a meleg levegő elvezetése sokkal könnyebben megoldható. A légfűtéses kandallók esetén azt is szem előtt kell tartanunk, hogy hagyományos, gravitációs légelvezetéssel csupán 5-6 méterre tudjuk majd a konvekciós burkolat alól kellő hatékonysággal elvezetni a meleg levegőt. Persze, ha nem sikerül a kandallót olyan helyre beépíteni, hogy minden helyiség ezen az 5-6 méteres távolságon belül legyen, akkor ventilátorok beépítésével ez a távolság jelentősen növelhető, viszont ezek (mivel elektromos árammal működnek) növelik a kandalló üzemeltetésének költségét, illetve némi zajt is kibocsájtanak működés közben.

Sokan azért nem szeretnének kandallóra váltani, mert egy ilyen tüzelőberendezés igazán jól csak a lakás valamelyik központi részén mutatni, viszont tartanak az üzemelés közben keletkező kosztól, elsősorban hamutól. A helyzet azonban az, hogy még egy nagyobb teljesítményű kandallóban sem keletkezik 2-3 kilónál több hamu egy hidegebb hónap alatt, ráadásul ez jó esetben a külön kialakított hamu tartályban "landol", ahonnan pedig nagyon egyszerű eltávolítani.
A koszolást pedig tényleg minimálisra csökkenthetjük, ha úgynevezett falközi kandallót alakítunk ki. Ilyenkor a kandalló szemközti oldala, tehát az üvegajtós rész, a központi helyiség, mondjuk a nappali felé néz, viszont a hátoldalon kialakított hamuürítő már egy szomszédos, kevésbé frekventált (mondjuk kamra, garázs, mosókonyha, kazánház, stb.) helyiségbe nyílik. Így anélkül gyönyörködhetünk a kandallóban lobogó tűz látványában, hogy a kelleténél több kosz jutna a nappaliba.

Mivel még a modern kandalló tűzterek súlya is igen jelentős, nem is beszélve a rá kerülő felépítmény súlyáról, így ilyen tüzelőberendezés csak olyan helyre kerülhet, ahol alatta legalább egy 5-6 cm-es betonréteg található, melyet még megfelelően le is kell szigetelnünk. Azt se felejtsük el, hogy a kandalló üvege akár 400 C fokra is felmelegedhet és, ha az ajtó nyitva van, akkor akár parázs darabok is kipattanhatnak onnan, tehát nem túl előnyös, ha gyúlékony bútorok kerülnek a kandalló 1,5-2 méteres körzetébe. Fontos, hogy ezt a biztonsági sávot próbáljuk meg megtartani, és tényleg ne kerüljenek gyúlékony anyagok a kandalló közvetlen közelébe.

A megfelelő hely kiválasztásához tehát rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk, mely esetén lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha egy szakember véleményét is kikérjük.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!