Okos kályha és okos kandalló. Ez a jövő?

Okos kályha és okos kandalló. Ez a jövő?

Az okosórák, okostelefonok és okostévék korában talán nem meglepő, hogy lassan már nyugodtan felvehetjük a sorba az okoskályhákat is.

Nem új keletű dolog, hogy az ember olyan eszközökkel próbálja körülvenni magát, melyek megkönnyítik életét. Az azonban már a 21. század és az információs társadalom által támasztott követelmény, hogy ezen eszközök részei legyenek egy m2m rendszernek, vagyis a "gépek hálózatának".

Olyan kályhák persze már ma is léteznek, amelyeket elérhetünk mobilkészülékünkkel és bizonyos parancsokat adhatunk nekik. Vannak például olyan beprogramozható pelletes kályhák, amelyeket telefonon keresztül bekapcsolhatunk, ha idő előtt érnénk haza és azt szeretnénk, hogy kellemes meleg legyen a lakásban, ahogy átlépünk a küszöbön. De az úgynevezett okoskályhák és okoskandallók a tervek szerint  ennél sokkal többre is képesek lesznek.

Az okoseszközök egyik sajátossága a kétirányú kommunikáció, vagyis nem csak mi küldhetünk utasításokat kandallónknak, hanem az is továbbíthat fontos információkat telefonunkra. A pelletes kályhák és kandallók nagy előnye, hogy viszonylag sokáig képesek önállóan, emberi beavatkozás nélkül is üzemelni, hiszen ha feltöltjük a pellet tartályt, akkor akár egy egész napig működhet a berendezés anélkül, hogy gondoskodnunk kellene a tüzelőanyag utánpótlásról. Az ilyen okoskályhák pedig a pellet tartály telítettségi állapotáról is értesítenének minket, így a tulajdonos értesítést kapna arról, ha a tartály kifogyófélben van.

Mivel azonban a jövő egyértelműen az okosházaké, ezért az okoskályhák és -kandallók is többre lesznek képesek annál, minthogy adatokat továbbítsanak telefonunkra a lakás temperáltsági szintjéről. A jövő házainak okos berendezései valószínűleg egymással is összeköttetésben állnak majd, így egy kandalló vagy kályha akár arra is képes lehet, hogy "tanuljon". A rendszer nyomon követheti például, hogy milyen más eszközöket használunk és azokat mikor, megismerheti szokásainkat, így azt is, mikor tartózkodunk otthon és mikor megyünk dolgozni. Vagyis képes lesz önállóan eldönteni, hogy mikor van szükség nagyobb hőteljesítmény leadására, és mikor vehet vissza teljesítményén.

Egy internetre kapcsolt okos kályha, vagy kandalló akár az időjárás előrejelzést is figyelheti helyettünk, így figyelmeztethet minket, ha a következő napokra kemény hideget mondanak, hogy a szokottnál valamivel több tüzelőanyagot készítsünk elő, vagy hordjunk be a "sufniból".  A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és ez elképzelés bármennyire is futurisztikusnak is tűnik, sokkal közelebb áll a megvalósuláshoz, mint azt sokan gondolnák. Nemrég például a keresőóriás, a Google vásárolt fel egy okostermosztátok fejlesztésére szakosodott amerikai céget több milliárd dollárért.  A verseny tehát már megindult az okos berendezési tárgyak piacán, így csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg az első valóban okos kandallók és kályhák.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!