Egy kandalló megfelelő karbantartása

Egy kandalló megfelelő karbantartása

A tüzelőberendezések karbantartása nem csak azért fontos, mert ezek meghibásodása esetén a tűz, vagy füstmérgezés veszélye is megnő, hanem mert igen költséges rendszerekről van szó, melyek javítása vagy cseréje nem éppen olcsó mulatság.

Azonban, ha odafigyelünk néhány dologra, akkor jelentősen megnövelhetjük a készülékünk élettartamát, és attól sem kell félnünk, hogy annak meghibásodása valamilyen balesetet, vagy füstmérgezést okozna.

A legfontosabb talán a kandalló tűztér rendszeres tisztítása. Lényeges, hogy a hamut kellő gyakorisággal kitakarítsuk kandallónkból, és ilyenkor a rostély megtisztításáról se feledkezzünk el.

Azt, hogy erre milyen gyakran kerüljön sor nyilván a kandalló használatának intenzitása és a hamufiók, hamutartály mérete határozza meg. Vannak például olyan típusok, melyeket kicsi hamutartályuk miatt minden begyújtás előtt ki kell takarítani, mint ahogy olyanok is szép számmal akadnak, melyekből elegendő hetente egyszer eltávolítani a hamut. Az, hogy milyen gyakran tudjuk a hamut eltávolítani, a hamutároló kialakításától is függ. Ha ehhez ugyanis egy külön ajtón keresztül tudunk hozzáférni, akkor akár a kandalló üzemelése közben is kiüríthetjük a hamut.

Van még egy tényező, mely nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakran kell majd kitakarítani a hamut, ez pedig a tüzelőanyag minősége. Minél szárazabb tüzelőanyagot használunk a keletkező hamu mennyisége annál kevesebb lesz. Fontos megjegyezni, hogy a hamu kitakarításával soha ne várjunk addig, míg az már a rostély szintjéig ér, ugyanis az sokkal hamarabb tönkremehet, ha a hamuval való érintkezés miatt nem tud megfelelően kihűlni, mikor a kandallóban kialszik a tűz.

Szintén nem árt megjegyezni, hogy a hamu nagyon jó hőszigetelő, tehát még akár egy nappal a tűz kialvása után is lehet benne izzó parázs. Fontos tehát, hogy a kiürítés során fém lapátot használjunk és a hamut ne műanyag vödörbe, vagy egyszerű szemeteszsákba öntsük. Azonban, ha a kandalló üzemeltetéséhez tiszta tűzifát használunk, akkor a keletkező hamut akár hasznosíthatjuk is. Magas ásványi anyag tartalma miatt például kiváló táptalaj lehet növényeink számára, de használhatjuk a jeges járda csúszásmentesítésére is.

Mivel a kandallóüveg tisztításával egy korábbi cikkben már részletesebben is foglalkoztunk, ezért erre most nem térnék ki külön. Természetesen a berendezés rendszeres takarítása nem merül ki a hamu kiürítésében és az üveg korommentesítésében. A tűztér felső részének, a füstcső csatakozónak, a füstcső és persze a kémény tisztán tartása szintén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kandallónkat biztonságosan tudjuk használni. Ezen részekhez azonban nem egyszerű hozzáférni, és sajnos az itt lerakodó korom egyben szigetelőként is funkcionálhat, melynek köszönhetően a kandalló hatásfoka jelentősen csökkenhet.

A kémény és füstcső koromlerakódásaitól a leghatékonyabban egy alapos, kéményseprő által végzet "nagy takarítás" során szabadulhatunk meg, melyet nem árt minden fűtési szezon előtt elvégeztetni. Persze emellett mi is tehetünk a füstelvezető rendszer tisztaságáért. Léteznek ugyanis úgynevezett éghető kémény tisztítók, melyek kémiai úton távolítják el a lerakódásokat a füstelvezető rendszerből. Elegendő egy ilyen tisztítót meggyújtani a kandallóban és annak füstje "lemarja" majd a lerakódott kormot. Ezek használata nagyjából 40-50 begyújtásonként ajánlott.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!