Ha bekormososik a kandalló üveg

Ha bekormososik a kandalló üveg

A kandalló egyik esztétikai előnye más szilárd tüzelésű berendezéssekkel szemben, hogy akkor is élvezhetjük a lobogó tűz igéző látványát, ha az ajtaja csukva van, hiszen a magas hőállóságú kerámiaüvegen át ilyenkor is kiválóan látszik a tűztér.

Mármint csak akkor, ha az üveg tiszta és nem lepi be azt a korom. Hogy az akár órákig tartó koromsikálást elkerülhessük nem árthat, ha rendszeresen letakarítjuk az üvegen lerakodó kormot. Mivel ettől leghatékonyabban akkor szabadulhatunk meg, ha az üveg hideg, ezért a takarítást nem árt a begyújtások előtt megejteni. Sajnos sokan megfeledkeznek erről, és a hamu kiürítése, valamint a rostély letakarítása mellett az üveg tisztítására már nem fordítanak kellő figyelmet, melynek eredményeként a fűtési szezon végére több rétegnyi korom ég rá az üvegre, vagyis jöhet a kapargatás.

Ha ezt meg akarjuk úszni, akkor tehát fontos, hogy a hamu ürítések alkalmával a kandalló üvegét is letakarítsuk. Erre léteznek speciális kandallóüveg tisztító szerek, melyeket egyszerűen ráspriccelünk a felületre és pár percig hagyjuk őket hatni. Ezután egyszerűen csak le kell törölnünk őket. Sokan vannak azonban, akik az egyszerű zsíroldó készítményekre esküsznek. Persze ezek segítségével is meg lehet szabadulni az üvegre ráégett koromtól, csak jóval többet kell belőlük használni és ez a módszer valamivel macerásabb is. Emellett néhány évtizede bevett módszer volt az is, hogy a kandallóból kiürített hamut oldották fel vízben és ezt használták a korom eltávolítására az üvegről.

Persze a bajt sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni, így jelentősen megkönnyíthetjük saját dolgunkat, ha néhány dologra odafigyelvén minimalizáljuk a korom lerakódását az üvegre.

Fontos például, hogy minél szárazabb fával tüzeljünk, hiszen minél alacsonyabb a tüzelőanyag nedvesség tartalma annál kevesebb korom is képződik annak elégetése közben. Szintén csökkenthető az üveg kormosodási intenzitása, ha megpróbáljuk a tüzet minél távolabb tartani tőle, vagyis próbáljuk meg a tűzet inkább a tűztér hátuljában megrakni. Akkor is csökkenthető a koromképződés, ha a tűz begyújtásához nem használunk olyan segédanyagokat mint a zsír, vagy éppen olaj.

A legtöbb mai kandalló tűztérben a levegő ellátó rendszer már úgy van kialakítva, hogy a beszívott levegő nem csak a lángok táplására szolgál, hanem olyan légmozgást vált ki a tűztér belsejében, mely jelentősen csökkenti a koromlerakódást is az üvegen.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!