A kandallók szerepe a lakberendezésben

A kandallók szerepe a lakberendezésben

Kandalló vásárlásnál fontos a funkcionalitás, viszont azt sem hanyagolhatjuk el, hogy külsejét, méretét, színét tekintve milyen illik az otthonunkba, és hova.

Általában a nappalikba szokták elhelyezni a kandallókat, de manapság elő szoktak fordulni hálószobákban, fürdőszobákban, vagy akár irodákban is. Helyiségtől függetlenül garantált, hogy ezek lesznek a fő attrakciók, hiszen az élő tűznél látványosabb lakberendezési elemet nem igen lehetne mondani. Egyszerűen rögtön odavonzzák a tekinteteket, tehát a szoba összes többi bútorzata mellékszereplővé fog válni, így ebben a tudatban kell rendezkednünk. A giccsesebb, nagyobb dísztárgyakat mindenféleképpen kerüljük el a közelében, mert könnyedén elronthatja az összhangot.

Ha nem a kezdetekben szerelünk be kandallót, hanem később, akkor nyilván a már meglévő lakberendezési stílushoz kell alkalmazkodnunk. Bármilyen stílusú kandalló építésébe vágunk bele, mindenféleképpen harmonizálnia kell a szobában található színekkel, anyagokkal, de minden esetben számolni kell azzal, hogy térre van szüksége. Ha túl sok bútor van a szobában, akkor a kandallóval együtt már roppant mód zsúfolttá válhat a tér. Inkább csoportosítsuk át máshová a funkcionalitásban feleslegesebbnek tekinthető bútorokat, hiszen a kandalló csak akkor teljesedik ki igazán hangulatában, ha tágas helyiségbe tesszük. Természetesen méretét tekintve vannak kisebb helyigényű darabok is, de tényleg úgy mutat szépen, ha megfelelő nagyságú teret biztosítunk neki.

A hagyományosabb külsejű kandallók nagyon jól illenek olyan szobákba, ahol a fa dominál, mint például az ablakkeret, a lambéria, a padló, vagy a bútorok alapanyagaként. Ilyen esetekben még kiegészíthetjük kandallónkat díszburkolattal is, ízlésünkhöz passzoló építőkövek segítségével, melynek következtében száz százalékban garantált az egyediség. Minimál stílusú helyiségekbe inkább a beépíthető villany tűztereken érdemes gondolkozni, letisztult, rendezett, egyszerű kidolgozásukból kifolyólag. Ha végső soron mégis spórolnunk kell a hellyel, akkor a légfűtéses vagy vízteres fatüzelésű hordozható kályhák jöhetnek szóba, melyek többnyire csak kis területet foglalnak. Persze ezek között is számtalan gyönyörű remekműre bukkanhatunk.

A színekben ugyan nem áll rendelkezésünkre olyan széles választék, de azért ennek kapcsán is oda kell figyelnünk a szobával való összhangra. Szebben mutat, ha a falak világosabb árnyalatúak, mint a kandalló, ezzel is kihangsúlyozva annak fontosságát. Akár egy egyszerű, fehérre festett fal is tökéletes háttérként szolgálhat, de modernebb stílusú kandallóknál alkalmazhatunk kontrasztosabb színösszeállításokat. Rusztikusabb stílusúaknál pedig felettébb hangulatos tud lenni egy kopottasan fehérre festett fa gerendákkal burkolt szoba, nagy belmagassággal.

Ügyeljünk tehát a harmóniára, hogy stílusban passzoljanak egymáshoz a berendezéseink, és hogy minél egyszerűbb elemek vegyék körbe kandallónkat, hiszen önmagában is egy figyelemreméltó elem.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!