Mit jelent az, hogy folytonégő kandalló?

Mit jelent az, hogy folyton égő kandalló?

A nevükből már sejthető, hogy miben rejlik az úgynevezett folytonégő, vagy más néven energiahatékony kandallók előnye. De mitől nevezhető egy kandalló folytonégőnek?

Mennyire biztosítanak ezek a típusú kandallók valóban folyamatos és egyenletes temperálást otthonunkban?

Folytonégőnek akkor nevezhetünk egy kandallót, ha az megfelel az NFD 35376 szabványának, vagyis képes egy megrakással 10 órán keresztül lassú égés, vagyis csökkentett üzemmód mellett működni úgy, hogy az ezután megmaradt parázsról a tűz újragyújtható legyen. Persze azon kandallók melyek megkapják ezt a minősítést mind ideális körülmények között lettek tesztelve (ideális kémény, ideális tüzelő, stb.), vagyis normál körülmények között ez a 10 óra csak nagyjából 8.

Persze még ennek ellenére is nagyon komfortos lehet használatuk, hiszen elegendő napi néhány alkalommal tennünk a tűzre mégsem fogunk azzal a nehézséggel találkozni, amivel sok kandalló tulajdonos, hogy a tűz túl gyorsan melegíti fel a lakást, aztán hirtelen alszik ki és hűl ki az otthon levegője.

Az ilyen folyton égő kandallókat az első parázságy elkészültéig névleges teljesítményen kell üzemeltetni, mely során kellően felfűtik a lakás levegőjét. Ezután újra megrakjuk a kandallót és átváltunk folyton égő üzemmódra. Ekkor a kandalló egy stabil 4-5 kW-os teljesítmény szinten fog üzemelni hosszú órákon át, vagyis folyamatosan szinten tartja a lakás hőmérsékletét. Természetesen, ha úgy éreznénk, hogy ez a teljesítményszint kevés lenne, akkor bármikor visszakapcsolhatunk normál üzemmódba. Azonban, ha megfelelőek a lakás hőszigetelési mutatói és a kandalló teljesítményét is sikerült hatékonyan hozzáigazítani a lakás hőigényéhez, akkor a csökkentett teljesítményszint is elegendő lesz ahhoz, hogy egy egyenletes és kellemes hőmérsékleten tartsuk a lakás levegőjét.

Fontos megjegyezni, hogy egy folytonégő kandallót csak valóban alacsony nedvességtartalmú tűzifával tudunk hatékonyan üzemeltetni. Ez azt jelenti, hogy a fa nedvességtartalmának 20  %-nak vagy annál kevesebbnek kell lennie. Ez csak akkor lehetséges, ha a fát kivágás után két évig megfelelő körülmények között szárították, tehát mondjuk a tavasszal, vagy a tavalyi év őszén kivágott tűzifával nem fogunk sokra menni. A folytonégés lényege ugyanis abba rejlik, hogy folyamatos izzásban tartsuk a fát. Ehhez elengedhetetlen egy megfelelő parázságy, egy nagyjából 600 °C körüli tűztérhőmérséklet, illetve az alacsony nedvességtartalmú tűzifa. Ha túlzottan nedves fával próbálunk tüzelni, akkor ugyanis víz párolog majd, így az égés kevésbé lesz intenzív, vagyis nem fogjuk elérni azt a tűztérhőmérséklete, mely a fa izzásban tartásához szükséges.

A mai acéllemezből készült kandalló tűzterek legnagyobb része egyébként már eleget tesz a folytonégés normáinak. Az ilyen kandallók szerkezeti kialakításuknak köszönhetően sokkal tökéletesebb levegő szabályozást tesznek lehetővé, így elkerülhetőek a nem kívánt, ellenőrizetlen légáramlások. Ez szintén nélkülözhetetlen a folyamatos és lassabb égéshez. A folyamatos égés során a tűztér sokkal hatékonyabban képes leadni a hőenergiát, ezért is szokás az ilyen tűztereket energia hatékony kandallóknak nevezni.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!