Egy vízteres kandalló előnyei és hátrányai

Egy vízteres kandalló előnyei és hátrányai

Az előző cikkben megnéztük, mik egy légfűtéses kandalló előnyei, valamint hátrányai, akkor úgy fair a dolog, hogy most átvesszük az előnyöket és hátrányokat egy vízteres kandalló esetén is.

Hiszen mint szó volt róla mind a két változatnak akadnak előnyös és hátrányos tulajdonságai is.

Ha a légfűtéses kandallók esetében előnyként tudtuk megemlíteni, hogy annak telepítése még a légcsatornák kiépítésével együtt is könnyebben kivitelezhető, mint egy vízteres rendszer telepítése, akkor egyértelmű, hogy a vízteres kandallóknak mi az egyik legnagyobb hátránya. Ha egy újonnan épülő ingatlanról van szó, akkor ugyanis rengeteg munkával fog járni a hőleadó oldal elemeinek és hálózatának kiépítése, tehát a radiátorok, padlófűtés csövek, stb. Nem is beszélve arról, hogyha radiátoros megoldásban gondolkodunk, akkor a fűtőtestek elég sok helyet fognak elvenni a hasznos falfelületekből.

Persze, ha nem egy újonnan épülő házról van szó, hanem régi kazánunkat szeretnénk lecserélni, tehát a vízteres hálózat már ki van építve, akkor egyértelmű, hogy ezzel a változattal járunk jobban. Ebben az esetben a kandallón kívül mást már nem kell beépítenünk. Ráadásul a légcsatornákkal szemben a kellemetlen szagok és persze a zavaró hangok sem fognak olyan könnyen terjedni a lakáson belül.

Alapvetően ugye a vízteres kandallók úgy működnek, hogy a tűztér mellett helyet kap egy hőcserélő rendszer is, melyben víz kering. A kandalló a hőt ennek a víznek adja át, mely aztán eljut a hőleadó elemekhez. Minél hatékonyabban "öleli körbe" a hőcserélő a tűzteret, az a felszabaduló hőnek annál nagyobb részét képes átadni a vízteres hálózatban keringő víznek. Mert sajnos egy vízteres kandalló az általa termelt hőt nem képes 100 %-ban átadni rendszerben keringő víznek. Ezért a vízteres kandallók esetén beszélhetünk egy úgynevezett névleges vízoldali teljesítményről is, mely a mérvadó hőteljesítmény mutató, ha ilyen kandallót szeretnénk választani.

Egyértelműen a vízteres kandallók előnyös tulajdonságai közé sorolhatjuk, hogy az egyes helyiségek sokkal könnyebben leválaszthatóak a rendszerről, ha mondjuk azt nem szeretnénk fűteni, hiszen elég elzárni az adott szobában a radiátort. A másik előnye, hogy a hőleadó elemek nagyobb felülete könnyebben képes valóban kellemes meleg érzetet teremteni a lakásban. Sőt, ha a kandallóban véletlenül kialudna a tűz, a rendszerben keringő víz még akkor is viszonylag sokáig meleg maradhat, így a lakás is lassabban hűl ki. Persze a történet fordítva is igaz, vagyis a kandalló begyújtása után, ha a rendszerben lévő víz már teljesen ki volt hűlve, akkor a lakás is jóval lassabban fog felmelegedni, mint egy légfűtéses kandalló esetén.

Azonban a vízteres kandallók egyik legnagyobb előnye, melyről sajnos viszonylag ritkán esik szó, hogy a használati meleg víz előállítására is alkalmasak lehetnek. Ehhez persze szükséges egy nagyobb méretű puffer tartály beépítése a rendszerbe, mely értelemszerűen plusz költségekkel jár, viszont nagyon hasznosnak bizonyulhat a későbbiekben.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!