Milyen a jó minőségű pellet?

Milyen a jó minőségű pellet?

Korábban tüzetesebben bemutattuk a pelletet és hogy hogyan is készül ezen tüzelőanyag, illetve mik az előnyei. Most nézzük, hogyan tudjuk megállapítani a pellet minőségét, mik a valóban megfelelő minőségű pellet ismérvei.

Kezdjük azzal, hogy a rossz minőségű pellet használatából milyen hátrányaink is származhatnak? A rosszabb minőségű pelletnek egyértelműen gyengébb a fűtőértéke is, így lehet azt gondoljuk rengeteget spórolunk vele, azonban az ilyen pelletből többet kell majd elhasználnunk ugyanakkora hőteljesítmény eléréséhez, vagyis anyagilag ugyanott vagyunk, mintha a jobb minőségű mellett tettük volna le voksunkat. A legnagyobb probléma azonban mégsem, hanem hogy a rosszabb minőségű pelletek hosszú távon igen komolyan károsíthatják tüzelőberendezésünket is.

Mivel hazánkban is egyre több pelletáló üzem működik, illetve a külföldről behozott pellet mennyisége is jelentősen megnőtt az utóbbi években, ezért sajnos egyre több a silány minőségű tüzelőanyag is a piacon. Ha pedig nem akarjuk, hogy a rossz minőségű pellet használatának tüzelőberendezésünk lássa kárát, akkor érdemes körültekintően választanunk.

A jó minőségű pellet első ismérve, hogy felülete fényes és sima, kicsit olyan, mintha lakkozva lenne. A pellet minőségét nagyban befolyásolja annak tömörsége is, vagyis ha a pellet könnyen morzsolódik az általában nem jó jel. Ha lehetőség van arra, hogy a vásárolandó pelletet a kezünkkel is megvizsgáljuk, akkor hasznos lehet, ha elvégzünk egy töréstesztet. Ha a pellet nehezen törik és egy szép, nagyjából egyenes vonal mentén reped ketté, akkor az azt jelenti, hogy kellően tömör. Azonban, ha inkább szétmorzsolódik kezünkben, mikor ketté próbáljuk törni, akkor az azt jelzi, hogy a tüzelőanyag nem a legjobb minőségű.

Persze nem minden esetben van lehetőség arra, hogy pellet vásárlás előtt elvégezzünk egy ilyen töréstesztet, így néha az egyszerű szemrevételezés is segíthet, hogy megállapítsuk a tüzelőanyag minőségét. Itt megint a megfelelő tömörségen van a hangsúly és azon, hogy a jó minőségű pellet nehezen, vagy egyáltalán nem morzsolódik. Elég tehát, ha megvizsgáljuk a pelletes zsák alját, és ha ott jelentős mennyiségű morzsalék, pellet törmelék található, akkor jobb, ha kétszer is átgondoljuk, hogy valóban erre a pelletre van-e szükségünk? A pelleteknek ráadásul nagyjából megegyező méretűeknek kell lennie, így ha a zsákban jelentősebb mennyiségű kisebb pellet is található, akkor szintén kérdéses a felhasznált alapanyag, vagy a gyártási technológia minősége.

Persze a gyenge minőséget nem minden esetben a nem megfelelő technológia, vagy a rossz alapanyag eredményezi. Előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás rontja le a pellet minőségét. Szerencsére szemrevételezéssel ezt is könnyen megállapíthatjuk. Ha például a pelletek felületén kisebb szürke foltok jelennek meg az általában gombásodásra utal,mely a nem megfelelő tárolás eredménye. Az ilyen pelletek esetében már szintén egy jelentős minőség romlás figyelhető meg.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!