Mi is pontosan az a bio tűztér?

Mi is pontosan az a bio tűztér?

Bio tűzterek. Manapság egyre gyakrabban hallani róluk és egyre többen vannak olyanok, akik ezt a megoldást választják egy szilárd tüzelésű kandalló helyett.

Hagyományos kandalló beépítésére sokszor anyagi vagy technikai okok miatt nincs lehetőség, ám ha valaki a lobogó tűz igéző látványáról semmiképp nem akar lemondani, akkor van számára alternatíva. A bio tűzterek esetében azonban nem csak a látvány számít, hiszen valódi fűtéstechnika értékkel is bírnak.

Kezdjük azzal, hogy mik is azok a bio tűzterek. Ezek olyan tüzeléstechnika eszközök, melyek működtetéshez, egy sokak számár ismerős és igen hétköznapi anyagra van szükség, az etanolra. Hogy ez miért is olyan hétköznapi anyag? Mert az etanol nem más, mint etil-alkohol (tiszta szesz), vagyis minden alkoholos italban megtalálható kisebb nagyobb arányban. A bio kandallók tehát etanollal, vagyis etil-alkohollal működnek, de nem kell megijedni, hiszen ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen kandalló közelében az elégő etanol miatt kissé pityókásnak éreznénk magunkat. Sőt az etanol elégése közben valójában semmilyen káros anyag nem keletkezik, csupán széndioxid és vízgőz az etanol elégésének végeredménye.

A bio tűzterek valódi ereje pedig ebben rejlik. Mivel nincsenek káros égésgázok, illetve korom sem képződik, ezért kéményre sincs szükség egy ilyen tűztér üzemeltetéséhez. Sőt mivel az égés során vízgőg keletkezik, ezért a helyiség levegője párásabbá válhat, ami a téli időszakban, egy fűtött helyiségben még kifejezetten előnyös is lehet. Attól sem kell tartani, hogy a lakás levegőjében túl magasra szökne a széndioxid mennyisége, hiszen egy átlagos bio kandalló annyi széndioxidot termel egy óra alatt, amennyit két gáztűzhely rózsa termel ugyanennyi idő alatt.

Persze egy bio tűztér nem csak valami új, trendi, lakberendezési elem, mellyel a megfelelő kéményrendszer hiányában kandalló beépítésére alkalmatlan otthonokba lophatjuk be a lobogó tűz varázsát. Egy bio kandalló ugyanis képes igen komoly hő teljesítmény leadására. A legtöbb ilyen kandalló teljesítménye  3kW ami elsőre nem tűnik soknak, azonban itt nem névleges, hanem valós teljesítményről beszélünk. A hagyományos, füstelvezető rendszerre kötött, szilárd tüzelésű tűzterek esetén ugyanis a hő egy része, akár akarjuk akár nem, a kéményen keresztül a szabadba fog távozni. Ezen elszökött hő aránya egyes, rosszabb minőségű légfűtéses kandallók esetén akár az 50 %-ot is elérheti. Tehát, ha egy ilyen, rosszabb minőségű kandalló névleges teljesítménye 12 kW, melynek fele tulajdonképpen veszendőbe megy, hiszen a hő kiszökik a kéményen keresztül, akkor a kandalló valós teljesítménye máris csak 6 kW. Egy biotűztér esetében azonban nincs szükség ilyen számolgatásra, hiszen a hő 100 %-át le fogja adni a helyiség levegőjének, lévén nincs kémény ahol annak egy része elszökhetne.

Persze ez a teljesítmény még mindig nem elegendő ahhoz, hogy egy egész otthont felfűtsünk egyetlen bio kandallóval, amihez még hozzá jön, hogy viszonylag gyakran újra is kell tölteni őket, hiszen egyetlen liter etanollal nagyjából csak 1,5- 2 óráig tudnak üzemelni. Persze feltölteni az etanol tartályt jóval könnyebb, sőt sokkal tisztább is, mint felvagdosni, meg behordani a fát egy fatüzelésű kandallóhoz. Szóval nyugodtan elmondhatjuk, hogy ezek a kandallók ilyen szempontból is kenterbe verik hagyományos társaikat.

Természetesen a legtöbben nem emiatt döntenek egy bio kandalló mellett. A vonzó ezen megoldásban, hogy egy szilárd tüzelésű kandalló nélkül is ott lehet a szobában a lobogó tűz varázsa, melyhez se kéményre, se fárasztó rönkhordásra nem lesz szükségünk.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!