Néhány gondolat a pelletről

Néhány gondolat a pelletről

Mára már hazánkban is a pellet számít az egyik legjelentősebb fűtőanyag alternatívának, ha szilárd tüzelésű rendszerről van. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy mi is a pellet valójában, valamint hogy mik ezen tüzelőanyag előnyei.

Következzék pár hasznos információ a pelletről és, arról mik is a megfelelő minőségű pellet ismérvei.

A "pelletálás", mint tüzelőanyag előállítási eljárás, már egy régóta alkalmazott módszer, melynek során a pellet alapanyagát képező (általában) "aprólékot" présgépek segítéségével kisméretű rudakká nyomják össze. Az eljárás során nem használnak semmiféle kötő-vagy ragasztóanyagot, ezért egy környezetbarát tüzelőanyagot kapunk, mely tiszta és könnyen szállítható, csomagolható. Az apró, általában 2-6 cm hosszú és 6-7 mm átmérőjű hengerek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek és mivel a préselés során elveszítik nedvességtartalmukat, ezért fűtőértékük igen magas (18-22 Mj/kg)

Persze, mint minden tüzelőanyag esetében, úgy a pelletnél is vannak olyan változatok, melyek minősége és így fűtőértéke is gyengébb. Sokan abba a hibába esnek, hogy megpróbálnak spórolni a pelleten és az olcsóbb fajtából választanak, ami hosszútávon akár pelletes kályhánk technikai meghibásodásához is vezethet. A legjobban akkor járunk, ha keményfából készült pelletet vásárolunk, hiszen ennek fűtőértéke magasabb. Természetesen a puhafából készített pellet ára alacsonyabb, de fűtőértéke is az, így többet kell belőle felhasználni ugyanakkora hőenergia kinyeréséhez, így anyagi ráfordítás szempontjából ugyanott vagyunk. A lényeg, hogy az olcsóbb megoldás nem minden esetben bizonyul a jobb választásnak.

Laikusként hogyan állapíthatjuk meg, hogy megfelelő-e a pellet minősége? Az jó minőségű pellet felülete sima és fényes, nincsenek rajta hosszirányú repedések, ami a megfelelő tömörséget jelzi. A másik megoldás a "törésteszt". Törjünk ketté néhány pelletet. Ha viszonylag nehéz kettétörni és a törésvonal egyenletes, akkor a pellet minősége megfelelő, azonban ha a pellet inkább szétmorzsolódik kezünkben a próbálkozás során, ahelyett, hogy szépen eltörne, az a pellet gyenge minőségére utal. Abban az esetben könnyű dolgunk van, ha a pelletet tartalmazó zsák átlátszó, hiszen ekkor az alapos szemrevételezés is segíthet. Amennyiben a zsák alján túl sok a törmelék, akkor vagy az alapanyag, vagy a gyártási technológia volt silány, ugyanis a jó minőségű pellet nehezen morzsolódik, hiszen igen szilárd. Szintén árulkodó jelek lehetnek a pelletek oldalán megjelenő szürke foltok, mely a nem megfelelő tárolás következménye és arra utal, hogy a pellet gombásodásnak indult. Ez szintén jelentős mértékben csökkent fűtőértékén.

A pellet nagyon kényelmes megoldás lehet abban az esetben, ha olyan tüzelőberendezést választunk, mely ezen tüzelőanyaggal is működtethető. Egy pelletes kályha esetén csak fel kell töltenünk a pellet tartályt és beállítani az adagolót. Így nem kell olyan sűrűn a tűzre raknunk, mint egy normál tüzelésű kályha, vagy kandalló esetén, ráadásul a hamu eltávolítása is kevesebb macerával jár, hiszen ezt ritkábban kell megejtenünk, ugyanis a jó minőségű pellet hamutartalma csupán 0,6-1,8 %.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!