Szilárdtüzelés: egy kazán, vagy inkább egy kandalló?

Szilárdtüzelés: egy kazán, vagy inkább egy kandalló?

Míg korábban a szilárdtüzelésű rendszereknél kandallókról, kemencékről és cserépkályhákról beszélhettünk csupán, addig a 20. század során az ilyen fűtéstechnikai eszközök helyét apránként átvették a kazánok.

Ezek sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, ha egy vízteres rendszer segítségével az egész otthon felfűtéséről volt szó. A kandalló gyártók azonban nem ücsörögtek tétlenül, melynek köszönhetően megszülettek a lakás központi fűtési rendszerére köthető vízteres kandallók.

A vízteres kandallók már hasonló hatékonysággal képesek kellemes hőmérsékletet teremteni otthonunkban, mint a szilárdtüzelésű kazánok, így aki szeretne kiszabadulni a "földgáz fogságágól" abban jogosan merül fel a kérdés, hogy egy kazán, vagy inkább egy vízteres kandalló mellett tegye le a voksát. Persze azt, hogy egy adott ingatlan esetén, melyik bizonyulhat jobb választásnak számos tényező befolyásolhatja.

Az mondjuk tény, hogyha egy olyan szakember, vagy cég tanácsát kérjük ki, akik elsősorban kazánok telepítésére szakosodtak, akkor ők nyilván ezen rendszer mellett fognak érvelni, míg egy kandallóépítő mester valószínűleg a kandallók előnyeire próbál majd elsődlegesen fókuszálni, hogy meggyőzzön minket. Annak ellenére, hogy cégünk elsősorban kandallók építésével foglalkozik, ezen cikkünkben szeretnénk mégis objektívek maradni, és egyértelműen felsorolni mindkét rendszer előnyeit, illetve hátrányait.

Sok esetben a megrendelő számára alapvető fontossággal bír a megjelenés. Természetesen nem ennek kell a legmeghatározóbb szempontnak lenni, de amennyiben ezt is figyelembe vesszük, akkor máris beírhatunk egy pontot képzeletbeli listánkon a kandallóknak. Ez érthető is, hiszen egy igényesen körbeépített kandallóbetét esztétikus és egyben meghatározó belsőépítészeti elemévé válhat a lakásnak. Nem is beszélve a lobogó tűz igéző látványáról, melyet egy kandalló esetén azért valamivel könnyebb élvezni, mint egy kazánnál. Bár az esztétika is fontos, azért ne feledjük el, hogy itt fűtési rendszerekről van szó, így a technikai paramétereknek nagyobb súllyal kell latba esniük a választás során.

Technikai oldalról az egyik legfontosabb paraméter a teljesítmény. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a vízteres kandallók esetén több teljesítményértékről is beszélhetünk, melyek közül számunka a vízoldali teljesítmény a mérvadó. Egy szilárd tüzelésű kazán esetén a leadott hőnek jóval nagyobb része adható át központi fűtési rendszerben keringő víznek, míg egy vízteres kandalló esetén jelentős lehet a konvekciós áramlás, vagy a sugárzott hőtartományban közvetlenül az adott helyiségnek leadott hő, vagyis ennyivel kevesebbet képes átadni a vízteres rendszernek. Persze ez a szint is csökkenthető a megfelelő szigeteléssel.

A szilárd tüzelésű rendszerek esetén azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a megfelelő teljesítmény eléréséhez mekkora mennyiségű fűtőanyagot kell behordanunk és a tűzteret milyen gyakran kell ürítenünk. Ez főleg a kandallók esetén lehet fontos szempont, hiszen ezek általában az otthon központi helyiségében találhatóak, így azok ennek köszönhetően könnyebben koszolódhatnak. Egy kazán azonban általában egy külön, zárt helyiségben kap helyet, vagyis a tüzelés során keletkező kosz is kevésbé lehet zavaró. A kandallók ráadásul anyaguknak és szerkezetüknek köszönhetően valamivel nehezebben bírják a folyamatos üzemeltetést, így szükséges lehet azok időközönkénti pihentetése, míg a kazánok esetén nem okoz problémát a folyamatos üzemben tartás.

És ha már az üzemeltetésnél tartunk, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szilárd tüzelésű kandallók kizárólag száraz keményfával működtethetőek, míg egy vegyestüzelésű kazán a fa mellett, szénnel, sőt akár préselt papír brikettel is képes üzemelni. Érveket és ellenérveket mind két fűtéstechnikai rendszer esetén fel lehet sorakoztatni, így azt, hogy a vásárló melyikkel járhat a legjobban leginkább saját igényei és otthona paraméterei határozzák meg.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!