A kandalló burkolata, vagyis az egyedi stílus kialakítása

A kandalló burkolata, vagyis az egyedi stílus kialakítása

Nem csak a megfelelő működés és a kellő fűtési hatásfok lényeges, hiszen egy kandalló jelentős belsőépítészeti értékkel is bír. Már a tervezéskor figyelembe kell venni a kandalló térformáló és esztétikai szerepét is, valamint azt, hogy stílusával hogyan fog illeszkedni az adott helyiség miliőjébe.

Azt, hogy kandallónk megjelenése harmonizáljon a lakás stílusával nem olyan nehéz elérni, hiszen rengeteg forma és kandalló burkolat fajta közül választhatunk. De pontosan milyen anyagokkal is díszíthetjük kandallónkat és mik ezek legfontosabb tulajdonságai?

A különböző építőköveknek szinte bármelyik fajtája alkalmas díszítőburkolatok kialakítására, viszont mészkövet, csak a tűztérnyílás szélétől 10 cm-nél távolabbra helyezhetünk el. Ha igazán rusztikus hatású kandallóra vágyunk, akkor a köveket ne munkáljuk meg külön. Ilyen rusztikus hatás persze tégla burkolattal is elérhető, amiből nem csak burkolat, hanem szerkezeti fal is építhető. Sokan választják ezt a kandalló burkolat fajtát, mert a legolcsóbbak közé tartozik, mégis nagyon esztétikus megjelenést és egyedi stílust kölcsönözhet a kandallónak. 1/2-es, 1/4-es és 1/8-os téglákat egyaránt felhasználhatunk burkolásra, a köztük lévő hézagokat pedig hőálló, javított habarccsal kell kitöltenünk.

Kandallónkat akár csempékkel és különböző kerámialapokkal is burkolhatjuk, ezzel egy kis "cserépkályhás hangulatot" csempészve a lakásba. Ha csempékkel szeretnénk díszíteni kandallónkat, akkor fontos kritérium, hogy a tűztérfal mellé épített kitöltőfal hőtágulási együtthatója nagyjából megegyezzen a csempe, valamint a javított habarcs anyagának hőtágulási együtthatójával. Ellenkező esetben a kandalló befűtésekor a csempe könnyen leválhat kitöltőfalról. Hogy ezt könnyebben elkerülhessük előnyös lehet kisebb méretű csempék és a csempék közötti nagyobb hézagok alkalmazása, hiszen ezzel csökkenthető a hőtágulási mozgásból származó esetleges burkolati károsodások kockázata. Persze ha kandallónknak valóban cserépkályhás külsőt szeretnénk kölcsönözni, akkor valódi kályhacsempében kell gondolkodnunk, melyekből a kandalló teljes palástját is megépíthetjük.

Ha azonban valami egyszerűbb megoldásra vágyunk, akkor a sima vakolatok is kiválóan funkcionálhatnak kandallónk külsejének díszítésére. Az ilyen vakolat többféle kivitelben is készülhet kezdve a csurgatott vakolattól a kapart vakolatig, de minden esetben javított, cementes habarccsal. Rabicháló és rabicvakolat (lehetőleg csak cement) használatával a vakolt felület még ellenállóbbá tehető, viszont a hőtágulás miatt kandalló burkolásra gipszrabicot nem ajánlott alkalmazni, hiszen könnyen repedések keletkezhetnek felületén.

A kandalló burkolására, díszítőelemként használhatunk fémlemezeket is, melyek készülhetnek bronzból, sárga-vagy vörösrézből, illetve acélból. Szintén kedvelt burkoló elem a fa is, viszont fát a tűz sugárzási zónájától számított 40 centiméteren belül tűzbiztonsági okokból nem szabad elhelyezni. Ez természetesen más éghető anyagokra is igaz. Ha fát szeretnénk használni a kandalló burkolóelemként, akkor a füstcsőtől és a füstnyaktól legalább 2,5 óra tűzhatárértékű fallal kell azt elválasztanunk. Ez nagyjából egy 25 cm vastag téglafal hőszigetelő képességének felel meg.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!