Általánosságban a kéményekről

Általánosságban a kéményekről
Egy kémény feladata, hogy a tüzelőberendezésben keletkező füstgázokat az épületen kívülre juttassa.

Azonban a kéményeknek más feladatot is el kell végezni. Az égési levegőnek a tűztérbe való bejuttatásáért is a kémény felel. De hogyan is képesek egyszerre ellátni a tűzteret levegővel és a füstöt is elvezetni. Nagyon egyszerű rá a magyarázat. Ez a gázok fizikai törvényszerűségének köszönhetik, hiszen az eltérő gázok más nyomással is rendelkeznek. A kémények építési módját figyelembe véve három kéménytípusról lehet beszélni. Ezek az előgyártott, szerelt kémények és a falazott kémények. Mára már csak az első kettőt szokták alkalmazni.

Az előgyártott kéményeben az a jó, mint ahogy az a nevében van, előgyártott elemekből áll. A szerelt kéményeket általában az épületen kívülre helyezik el. Bármelyikről is legyen szó egy tisztítóajtó beépítése nélkülözhetetlen, melynek elhelyezkedéséről a helyi kéményseprő hatósággal egyeztetni kell.

A kéményekbe csatlakoztatott füstcsövek elhelyezkedését, átmérőjét és a csatlakozás szögét szintén hatósági szabályok írják elő. Igaz, hogy nem kötelező, de az újonnan épülő ingatlanokba egy tartalék kéményt is be szoktak építeni. Ennek feladata, hogy az elsődleges kémény meghibásodása esetén a tüzelőberendezést erre köthessék rá.

Amennyiben kémény vásárlásra adja a fejét, úgy mindenképp érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről. Kérjen ajánlatot, és 24 órán belül válaszolunk!
 
Megosztás
Váltás teljes nézetre!