Alternatív tüzelőanyag a pellet

Alternatív tüzelőanyag a pellet
Manapság sok ember a tűzifát használja tüzelőanyagként, pedig sok más olyan alternatív fűtőanyag van, ami ugyanúgy vagy akár jobb hatásfokkal biztosítja a meleget.

Ilyen például a pellet, ami egy viszonylag környezetbarát fűtési alapanyag. A pellet faipari hulladékanyagokból áll és préselés hatására maradnak egyben. A préselésnél semmilyen kötőanyagot sem használnak. A préselésnek van egy másodlagos szerepe is, ugyanis ekkor a pellet elveszíti a maradék nedvességtartalmát, ami ahhoz vezet, hogy nő annak fűtőértéke.

Az alapanyaga lehet puha vagy kemény fából egyaránt. Mint ahogy a tűzifánál, úgy a pelletnél is nyilván a keményebb anyagból készültnek van magasabb fűtőértéke. Azért azt tudni kell, hogy ez csak a jó minőségű pelletre igaz. Hogyan is döntsük el, hogy a megvásárolandó pellet az jó minőségű vagy sem? Tudni kell ehhez azt, hogy a jó minőségű pelletet, ha eltörik, akkor egyenes vonal mentén törik el.

A rossz minőségű pellet pedig szétmorzsolódva törik el. Persze a minőséget itt is meg kell fizetni, mint bármi másnál. Igazából nem feltételen kell eltörni, hogy lássuk milyen minőségű a pellet, hiszen a legtöbb esetben ránézésre is meg lehet mondani, hogy milyen annak a minősége. A jobb minőségűnek a felülete sima és fényes.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy az adott pellet jó minőségű vagy sem még ezek alapján sem, akkor hatékony módszer lehet még, ha kicsit alaposabban megvizsgáljuk a zsák alját. Ha túl sok törmelék van, akkor az kétséget kizáróan rossz minőségre utal. És hogy ezeken kívül miért is érdemes pellettel fűteni? Mert a pellet egy igen kényelmes fűtési alternatíva.
 
Megosztás
Váltás teljes nézetre!