A tűztérnyílás és a tűztér

A tűztérnyílás és a tűztér

Egy kandalló szerkezeti felépítés tekintetében számos jól elkülöníthető részre osztható, melyek közül talán a négy legfontosabb a tűztérnyílás, a tűztér, a tűztalaj, vagy más néven kandallófenék és a tűztérfal.

Most az első két elemmel szeretnénk részletesebben foglalkozni, hogy ezek kialakítása esetén milyen lehetőségeink vannak és milyen technikai paramétereknek kell ezen elemeknek megfelelnie.

A kandalló tűztérnyílása egyszerre több funkciót is betölthet, hiszen értelemszerűen a kandalló fűtéséhez szükséges tüzelőanyagot ezen keresztül helyezzük a tűztérbe, azonban emellett van, hogy ezen nyílás szolgál az égéshez nélkülözhetetlen levegő egy részének, vagy akár egészének biztosítására, illetve a hő kisugárzásában is szerepe lehet. Ezt nyilván az határozza meg, hogy nyílt vagy zárt tűzterű kandallóról beszélünk. A nyílt tűzterű kandallók esetében sajnos a tűztérnyílások tekintetében jobban meg van kötve a kezünk, ugyanis ebben az esetben be kell tartanunk számos tűbiztonsági előírást, melyekkel majd egy későbbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk. A tűztérnyílás mérete értelemszerűen az egész kandalló méretét meghatározza.

Az alacsonyabb tűztérnyílások jobb huzatosságot biztosíthatnak a tűztér számára, viszont a magasabb kivitelűek gyakran sokkal esztétikusabbak. A tűztérnyílás optimális méretét alapvetően két tényező határozza meg. Az egyik a kéménykürtő keresztmetszete, annak huzatossága, a másik magának a tűztérnek a teljesítménye. A legtöbb tűztérnyílás szögletes, téglalap alakú, de persze félköríves, vagy íves tűztérnyílások is készülnek. Az ilyen íves, vagy félköríves záradékkal ellátott tűztérnyílások azonban csak olyan kandallók esetében alkalmazhatóak, ahol a kémény huzatossága tökéletes és a kandalló tűzterének teljesítőképességéhez képest túlméretezett.

Tűztérajtókról értelemszerűen csak a zárt tűzterű kandallók esetében beszélhetünk, amik elsősorban öntöttvasból, vagy acélból készülnek, de kaphatnak színezett lemezborítást is. Hogy a tűz igéző látványát ne zárják el, a tűztérajtók az esetek jelentős részben nagy hőálló képességgel rendelkező kerámia üveglappal vannak ellátva. Persze a zárt tűzterű kandallók esetében is könnyen elérhetjük, hogy azok nyílt tűztér hatását keltsék, hiszen ha a kandalló kéményének mérete egy nyílt tűzterű rendszer üzemeléséhez lehetővé teszi, akkor felfűtés után nyugodtan kinyithatjuk. Sőt a liftes tűztérajtók felhúzás után akár teljesen eltűnhetnek a kürtő burkolata mögött, így nem is lehet majd észrevenni, hogy a tűztérnek ajtaja is van.

Egy kandallónak a legfontosabb eleme azonban a tűztér, hiszen ebben a kamrában történik maga az égés. A tűztér mérete határozza meg alapvetően a kandalló teljesítményét, azt hogy az mekkora hő leadására képes. A tűzterek esetében két eltérő megoldásról beszélhetünk. Az egyik, amikor egy előgyártott tűztérbetétet vásárolunk és ez a tűztérbetét van csatlakoztatva a füstelvető és szabályozó rendszerekhez. Ilyenkor ezt a tűztérbetétet falazzák körbe az oldalfalakkal és az arra épülő főpárkánnyal. A másik eset, mikor a tűztér nem egy előgyártott betét, hanem egyedileg építjük azt fel. Mivel a tűztér, akár előgyártott betét, akár egyedileg épített, a kandalló legnagyobb hősugárzásnak kitett része, ezért olyan magas hőálló képességgel rendelkező anyagból kell kialakítani, ami képes elviselni akár 800-900 C fokot is. Ilyen anyagok lehetnek a hőálló beton, a samott, a szürkeöntvény, az acél, de a magas hőállóságú kerámiaüveg is.

Ha samottból készül a tűztér fala, akkor kis tömörített hézagokkal falazzák fel azt samott habarcsból. A hőálló beton tűztérfalak előgyártott elemekből készülnek, amit a helyszínen szerelnek össze hőálló cementpép és fémkapocs rögzítések alkalmazásával. Az előgyártott kandalló betétek általában acélból, vagy öntöttvasból készülnek. Az ilyen előgyártott tűzterek esetén számos különböző kialakítás és variáció közül választhatunk, mind forma, mind a felületek üvegezettsége, mid a tűztér elzárás technikáját tekintve. Azonban, ha előregyártott tűztérbetétet választunk, akkor annak formáját és stílusát már úgy kell megválasztani, hogy az illeszkedjen a később köré építendő falazóelemek formavilágához és az azokra kerülő kandallóburkolat stílusához.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!