Kandalló blog

A gazdaságos és hatékony fűtés titka

Ha valóban hatékonyan és gazdaságosan szeretnénk fűteni kandallónkkal, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű tüzelőanyag mellett tegyük le voksunkat. Az ilyen tüzelőanyag egyik legfontosabb paramétere pedig annak víztartalma.

Bővebben...

A tűztérnyílás és a tűztér

Egy kandalló szerkezeti felépítés tekintetében számos jól elkülöníthető részre osztható, melyek közül talán a négy legfontosabb a tűztérnyílás, a tűztér, a tűztalaj, vagy más néven kandallófenék és a tűztérfal. Most az első két elemmel szeretnénk részletesebben foglalkozni, hogy ezek kialakítása esetén milyen lehetőségeink vannak és milyen technikai paramétereknek kell ezen elemeknek megfelelnie.

Bővebben...

Hőáteresztő és hőszigetelt kandalló burkolat

A különböző kandalló burkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk kezdve alapanyaguktól egészen stílusukig. Ezeknél egy kevésbé ismert csoportosítási forma, hogy hőközlő, vagy hőszigetelt burkolatról van.

Bővebben...

Néhány gondolat a pelletről

Mára már hazánkban is a pellet számít az egyik legjelentősebb fűtőanyag alternatívának, ha szilárd tüzelésű rendszerről van. Sokan még sincsenek tisztában azzal ,hogy mi is a pellet valójában, valamint hogy mik ezen tüzelőanyag előnyei. Következzék pár hasznos információ a pelletről és, arról mik is a megfelelő minőségű pellet ismérvei.

Bővebben...

Mik azok a huzatfokozók és mire is jók pontosan?

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy az égéshez levegőre pontosabban oxigénre van szükség. Egy szilárd tüzelésű rendszer esetében az égés sokkal hatékonyabb lehet ha a tűztérbe megfelelő mennyiségű levegő jut be, ha pedig az égés hatékonyabb, akkor kevesebb energia megy veszendőbe, ergo pénzt takaríthatunk meg. Ehhez azonban a kéménynek megfelelő huzatossággal kell rendelkeznie. Egy huzatfokozó azonban ennél is többre képes.

Bővebben...

Mit jelent az, hogy folyton égő kandalló?

A nevükből már sejthető, hogy miben rejlik az úgynevezett folytonégő, vagy más néven energia hatékony kandallók előnye. De mitől nevezhető egy kandalló folytonégőnek és mennyire biztosítanak ezek valóban folyamatos és egyenletes temperálást otthonunkban?

Bővebben...

Újítsuk fel kéményünket

Az egyik legnagyobb probléma manapság, hogy a kémények mondhatni siralmas állapotban vannak. Előbb-utóbb mindenki szembesül a kémény felújítás problémájával. A rossz állapotú kémények esetén megnőhet a szén-dioxid mérgezés veszélye is.

Bővebben...

A páratlan és egyedi látvány otthonunkban

Sok emberben felmerül a kérdés, hogy mi is az a biokandalló. A biokandallók egyszerre nyújtanak egyedi látványt, illetve páratlan kényelmet. Az ilyen típusú kandallók kiváló lehetőséget nyújtanak azoknak, akiknek az otthonuk nem alkalmas arra, hogy oda egy hagyományos kandalló kerüljön.

Bővebben...

Kémények története

Hogy az első kémények megjelenése pontosan mikorra tehető, azt nem tudni. Valószínűleg az első középkori lakótornyok megjelenése hívta életre ezeket.

Bővebben...

A kandallókról

A tűz nem csak arra alkalmas, hogy megsüssük ételeinket, hanem arra is, hogy megvédjük testünket a hidegtől. Lángja elbűvölhet minket, azért a veszély mindig ott rejtőzik benne.

Bővebben...

Általánosságban a kéményekről

Egy kémény feladata, hogy a tüzelőberendezésben keletkező füstgázokat az épületen kívülre juttassa.

Bővebben...

Az okos kandallók

Az emberek többsége lusta, így igyekeznek körülvenni magukat olyan dolgokkal és eszközökkel, amik leegyszerűsítik életüket.

Bővebben...

Öntvény vagy lemez legyen?

A kandalló vásárlás egyáltalán nem egyszerű dolgok, ahogy azt sokan gondolnák. Rengeteg szempont alapján kell dönteni a megfelelő kandalló mellett.

Bővebben...

Alternatív tüzelőanyag a pellet

Manapság sok ember a tűzifát használja fűtésre, mint tüzelőanyag. Nagyon sokan nem tudják, de a tűzifán kívül sok más olyan alternatív fűtőanyag van, ami ugyan úgy helyt tud állni a fűtésben.

Bővebben...

A hutazos kémény problémája

Nem csak a gyenge huzatú, hanem a túlságosan huzatos kémények is nagy problémát okozhatnak. Könnyen előfordulhat hogy, ha az épület viszonylag szeles helyre épült, akkor a kémény sokkal huzatosabb lesz.

Bővebben...

Váltás teljes nézetre!