Kandalló blog

Öntvény vagy lemez kandalló tűztér?

kandalló tűztér

Már többször foglalkoztunk azzal, hogy kandalló vásárlás előtt milyen szempontokat szükséges mérlegelni.

Az egész házat befűtő vízteres kandallót szeretnénk, vagy elég egy légfűtéses? Pelletes, vagy éppen hagyományos tűzifával üzemeltethető változat mellett döntsünk-e? Az alapanyag kérdéséről azonban még nem esett szó. A kérdés tehát, hogy lemez, vagy öntvény kandalló tűztér kerüljön-e a szoba új díszébe?

Nyilván mind a két változatnak megvannak az előnyei és hátrányai is, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyik vagy másik sokkal hatékonyabb választás lenne kandallónkhoz. Nézzük most kicsit részletesebben, hogy mik is ezen előnyök, illetve hátrányok.

Lemez tűztér - ha a forma és a méret a lényeg

A lemezből készült kandalló tűzterek legnagyobb előnye a hihetetlen széles forma- és méretválaszték. A "lemezes technológiának" köszönhetően például könnyen elkészíthetőek akár 2-3 méteres keresztáthidalású tűzterek is, melyeket mondjuk mind a négy oldalukról üvegfelülettel látnak el. A mai, modern, úgynevezett design kandallók szinte mind lemez módszerrel készülnek.

Ezeket a kandalló lemezeket azonban óvni kell a jelentős hőhatástól, így a belső felületén samott, vermikulit, vagy éppen öntvény elemek biztosítják a szigetelést. Persze még ezen szigetelő elemek szerkezete is meggyengülhet idővel az ingadozó hőhatások miatt, így szükséges lehet azok cseréje. A bélés cseréje azonban sokkal könnyebben kivitelezhető, mint az öntvény változatok esetében. Az ilyen lemez változatoknak a legnagyobb hátránya azonban, hogy felfűtési idejük jóval hosszabb, mint öntvényből készült társaiké.

Öntvény tűztér - a megbízható döntés

Az öntvényből készült kandalló tűzterek ezzel szemben, főként alapanyaguknak és szerkezetüknek köszönhetően, sokkal gyorsabban képesek átmelegedni. Emellett a bordázatnak köszönhetően sokkal egyenletesebb és erőteljesebb hőleadásra képesek, mint a hasonló méretű lemez változatok. Ezen felül, ha egy öntvényből készült típust valóban rendeltetésszerűen használunk, akkor biztos, hogy sokáig megbízhatóan fog üzemelni. Az öntvény technológia azonban nem teszi lehetővé az olyan változatos formai és technikai megoldások kivitelezését, mint amit a lemezes verzióknál tapasztalhatunk. Öntvényből például nem nagyon készítenek 80 cm-nél szélesebb betétet. Emellett szintén hátrányként említhető, hogy az öntvények drágábbak is, de mint tudjuk a megbízhatóságot meg kell fizetni.

Minőség mindenekelőtt

Persze ez nem azt jelenti, hogy lemezből ne kaphatnánk valóban minőségi darabokat. Nem az alapanyag határozza meg a kandalló tűztér élettartamát, vagy éppen hatásfokát, hiszen lemezből és öntvényből is találni jobb, illetve rosszabb minőségű darabokat a piacon. Azt, hogy melyik változattal járhatunk jobban, otthonunk paraméterei, az elvárt lakberendezési érték, de legfőképpen saját pénztárcánk vastagsága határozza meg.

A gazdaságos és hatékony fűtés titka

Ha valóban hatékonyan és gazdaságosan szeretnénk fűteni kandallónkkal, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű tüzelőanyag mellett tegyük le voksunkat.

Az ilyen tüzelőanyag egyik legfontosabb paramétere pedig annak víztartalma.

Bővebben...

A tűztérnyílás és a tűztér

Egy kandalló szerkezeti felépítés tekintetében számos jól elkülöníthető részre osztható, melyek közül talán a négy legfontosabb a tűztérnyílás, a tűztér, a tűztalaj, vagy más néven kandallófenék és a tűztérfal. Most az első két elemmel szeretnénk részletesebben foglalkozni, hogy ezek kialakítása esetén milyen lehetőségeink vannak és milyen technikai paramétereknek kell ezen elemeknek megfelelnie.

Bővebben...

Hőáteresztő és hőszigetelt kandalló burkolat

A különböző kandalló burkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk kezdve alapanyaguktól egészen stílusukig. Ezeknél egy kevésbé ismert csoportosítási forma, hogy hőközlő, vagy hőszigetelt burkolatról van.

Bővebben...

Néhány gondolat a pelletről

Mára már hazánkban is a pellet számít az egyik legjelentősebb fűtőanyag alternatívának, ha szilárd tüzelésű rendszerről van. Sokan még sincsenek tisztában azzal ,hogy mi is a pellet valójában, valamint hogy mik ezen tüzelőanyag előnyei. Következzék pár hasznos információ a pelletről és, arról mik is a megfelelő minőségű pellet ismérvei.

Bővebben...

Mik azok a huzatfokozók és mire is jók pontosan?

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy az égéshez levegőre pontosabban oxigénre van szükség. Egy szilárd tüzelésű rendszer esetében az égés sokkal hatékonyabb lehet ha a tűztérbe megfelelő mennyiségű levegő jut be, ha pedig az égés hatékonyabb, akkor kevesebb energia megy veszendőbe, ergo pénzt takaríthatunk meg. Ehhez azonban a kéménynek megfelelő huzatossággal kell rendelkeznie. Egy huzatfokozó azonban ennél is többre képes.

Bővebben...

Mit jelent az, hogy folyton égő kandalló?

A nevükből már sejthető, hogy miben rejlik az úgynevezett folytonégő, vagy más néven energia hatékony kandallók előnye. De mitől nevezhető egy kandalló folytonégőnek és mennyire biztosítanak ezek valóban folyamatos és egyenletes temperálást otthonunkban?

Bővebben...

A kandallókról

A tűz nem csak arra alkalmas, hogy megsüssük ételeinket, hanem arra is, hogy megvédjük testünket a hidegtől. Lángja elbűvölhet minket, azért a veszély mindig ott rejtőzik benne.

Bővebben...

Általánosságban a kéményekről

Egy kémény feladata, hogy a tüzelőberendezésben keletkező füstgázokat az épületen kívülre juttassa.

Bővebben...

Az okos kandallók

Az emberek többsége lusta, így igyekeznek körülvenni magukat olyan dolgokkal és eszközökkel, amik leegyszerűsítik életüket.

Bővebben...

Alternatív tüzelőanyag a pellet

Manapság sok ember a tűzifát használja fűtésre, mint tüzelőanyag. Nagyon sokan nem tudják, de a tűzifán kívül sok más olyan alternatív fűtőanyag van, ami ugyan úgy helyt tud állni a fűtésben.

Bővebben...

A másodlagos égés

Lehet sokan nem tudják, de a kandalló hatékonysága jelentősen fokozható a kettős égésnek köszönhetően. A hagyományos kandalló ezzel szemben nem a leggazdaságosabb megoldás, ráadásul környezetszennyezőbbek is, hiszen ezeknél van elszökő energia, amit fel is lehetne használni még.

Bővebben...

A hordozható kályhák

Sokan a hordozható kályhák hallatán szinte azonnal az olajradiátorokra asszociálnak. A hordozható kályhák valóban mobilisak, de a súlyukról nem szabad megfeledkezni. Így soha senki se fogja csak úgy kénye-kedve szerint ide-oda pakolászni a lakásban.

Bővebben...

Hogyan kell a kandallót begyújtani

Az ember azt gondolnál, hogy egy kandallóba, milyen egyszerű lehet begyújtani. Pedig nem így van. Nagyon sok embernek gondot okot ez a feladat. Ebben nyújtunk kis segítséget most.

Bővebben...

Mibe is kerül egy elektromos kandalló beépítése?

Mikor egy elektromos kandalló megvásárlásán kezdünk el gondolkodni, akkor egyértelmű, hogy az első felmerülő kérdés a beszerzési ár és az üzemeltetés költsége lesz.

Bővebben...

Váltás teljes nézetre!