Kandalló blog

A takaréktűzhely története Európában

A takaréktűzhely története Európában

Először Geronymo Cradano említi egyik művében a vaslemezes tűzhelyet, mely találmányt az újkor egyik legnagyobb vívmányának tartottak. Lássuk, hogyan jelent meg és terjedt el Európában a takaréktűzhely!

Bővebben...

A cserépkályha fajtái

A cserépkályha fajtái

A cserépkályhák felhasználásuk szerint lehetnek fatüzelésű és lehetnek vegyes tüzelésű típusok is. Ezen felül meg kell említeni, hogy a kályha külseje épülhet új csempéből, bontott csempéből vagy téglából is. 

Bővebben...

Egy pár szó a kandalló stílusokról

Egy pár szó a kandalló stílusokról

A kandallókat blogunkban már számos különböző aspektusból megvizsgáltuk és összehasonlítottuk. Megnéztük, hogy milyen változatokról beszélhetünk hőátadás, tüzelőanyag, vagy alapanyag szempontjából...

Bővebben...

Általánosságban a kandallóval való fűtésről

Általánosságban a kandallóval való fűtésről

Azt már tudjuk, hogy a kandallók legfontosabb eleme a tűztér, amelyben az égés folyamata játszódik le. Ezt zárt tűzterű változatok esetén egy igen komoly hőmérsékletnek is ellenálló kerámiaüveg ajtó választja el a lakás légterétől.

Bővebben...

A szén-monoxid valódi veszélyei

A szén-monoxid valódi veszélyei

Minden fűtési szezonban több tucat olyan tragikus esetről hallani, ahol egy régi kazán vagy egy nem megfelelő állapotú kémény miatt szén-monoxid mérgezés történik. Sajnos, új berendezések és jó állapotú kémények esetén is előfordulhat, hogy a tökéletlen égés a szokásosnál nagyobb mennyiségű szén-monoxid keletkezéséhez vezet.

Bővebben...

A kéménytüzek kialakulása

A kéménytüzek kialakulása

Ha a fűtési szezonban bekövetkező, emberéletet követelő tragédiákról van szó, elsőként mindenkinek a szén-monoxid mérgezés jut az eszébe. A kéménytüzek sajnos szintén számos emberéletet követelnek évente, és sokan nem is tudják, hogy ezek kialakulásának hátterében mi áll.

Bővebben...

Mitől függ a kandalló fogyasztása?

Mitől függ a kandalló fogyasztása?

Gyakori kérdés, hogy egy átlagos mai kandalló nagyjából mennyi fát fogyaszt. Erre nem egyszerű válaszolni, hiszen számos tényezőtől függ: számít a tüzelőanyag típusa és minősége, az égési levegő mennyisége, a kémény keresztmetszete...

Bővebben...

Kandallót szeretnék, de mivel kezdjem?

Kandallót szeretnék, de mivel kezdjem?

Ma már egyre kevesebben vannak, akik csak az egyedi hangulat és a különleges látvány miatt döntenek egy fatüzelésű kandalló mellett.

Bővebben...

Különleges hangulat, egyedi látvány és páratlan kényelem

Különleges hangulat, egyedi látvány és páratlan kényelem

Pontosan ezeket kínálják a napjainkban egyre népszerűbb, úgynevezett biokandallók. De mik is ezek pontosan, és miben rejlik népszerűségük?

Bővebben...

Már az ókorban is ismerték a légfűtéses rendszereket

Már az ókorban is ismerték a légfűtéses rendszereket

Az ókori rómaiak igen komoly fürdőkultúrával rendelkeztek, és egy igazi római fürdő elengedhetetlen részei voltak meleg vizes medencék.

Bővebben...

Cserépkályha vs. kandalló

Cserépkályha vs. kandalló

Sokáig a cserépkályhák számítottak a leghatékonyabb szilárd tüzelésű rendszereknek, hiszen ezek akár a 80%-os hatásfok elérésére is képesek voltak. Mára azonban a modern kályhák és kandallók is képesek erre, ráadásul üzemeltetésük is sokkal egyszerűbb.

Bővebben...

A kandallók múltja - 3. rész

A kandallók múltja - 3. rész

A cserépkályhák 16. századi elterjedésétől kezdve a hegyvidéki és hidegebb észak-európai tájakon a kandallók népszerűsége erőteljes csökkenésnek indult, és helyüket apránként átvették a kályhák.

Bővebben...

A kandallók múltja - 2. rész

A kandallók múltja - 2. rész

Az első mai értelemben vett kandallók a 13. században jelentek meg, akárcsak az első, a maiakhoz hasonló kémények.

Bővebben...

A kandallók múltja - 1. rész

A kandallók múltja - 1. rész

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kandallók manapság újfent reneszánszukat élik, és egyre többen döntenek úgy, hogy bizony visszatérnek ezen "ősi" fűtési formához.

Bővebben...

Hogyan tároljuk a tűzifát?

Hogyan tároljuk a tűzifát?

A jó tűzifa egyik legfontosabb kritériuma, hogy az kellően száraz legyen, azaz nedvességtartalma 20% alatt legyen. Ám az sem mindegy, hogy milyen típusú fát szeretnénk tüzelőnek használni, hiszen a magas gyantatartalmú fajták (pl. fenyők, gyümölcsfák) erre kevésbé alkalmasak.

Bővebben...

Váltás teljes nézetre!