A kandalló túlméretezése és a hatásfok

A kandalló túlméretezése és a hatásfok

Sajnos még napjainkban is gyakran találkozni olyan kandallókkal és kályhákkal, amelyek a fűteni kívánt ingatlan paramétereihez képest jelentősen túlméretezettek.

Ha sokkal nagyobb teljesítményű tüzelőberendezést választunk otthonunkba, mint amekkorát annak hőigénye megkívánnak, akkor több nehézséggel is szembe találhatjuk majd magunkat.

Az egyik probléma, hogy a kandalló normál módú üzemeltetése mellett is könnyen előfordulhat, hogy a tüzelőberendezésnek helyet adó helyiségben a hőmérő higanyszála 30°C fölé kúszik majd. Természetesen, ha egy becsövezett légfűtéses, vagy egy vízteres kandalló rendszerről van szó, akkor a többi helyiségben nem lesz ilyen pokoli hőség, hiszen ott a légcsatornák, vagy a radiátorok segítségével valamelyest szabályozhatjuk a hőmérsékletet. Azt azonban már nehezebb befolyásolni, hogy sugárzási tartományban mekkora hőt ad le a kandalló. Emellett a másik probléma, hogy a nagyobb teljesítményű kandallók sokkal több tüzelőanyagot is fogyasztanak, amit könnyen megérezhetünk a pénztárcánkon.

Ilyenkor mit csinál a kandalló tulajdonos? Kevesebb tüzelőanyagot kezd használni, vagyis a kandallót jóval a normál üzemeltetési szint alatt kezdi el használni, tehát visszafogja azt a készülék szabályozhatósági tartományán túl. Ennek két negatív következménye is lehet. Egyrészről a hatásfok jelentősen csökkenthet, ha a kandalló nem a normál üzemeletetési tartományban dolgozik, másrészt pedig a korom lerakódás is sokkal intenzívebbé válik.

De, hogy pontosan mi is az a hatásfok?

Ez a százalékos érték mutatja meg egy fatüzelésű kandalló, vagy kályha esetén, hogy a benne felhasznált fa fűtőértékének mekkora részét képes felhasználni a lakás fűtésére, illetve mekkora rész lesz, mely kárba vész és a kéményen keresztül távozik. Ez az érték, vagyis a hatásfok, a néveleges értéken, vagyis normál szintű üzemeltetés mellett a legmagasabb.

Kis érdekesség, hogy a 20. század elején egy átlagos nyitott tűzterű kandalló csupán nagyjából 10 %-os hatásfok elérésére volt képes. Később a tűztérajtók megjelenésével ezen értékek 50-60 %-ra növekedtek, melyet a tűzterek légterének tömörítésével, valamint a szabályozhatóság javításával tovább lehetett emelni. A mai kandallóbetétek 70-85 %-os hatékonyságra is képesek, ha a névleges teljesítmény leadására képes üzemelési szinten használjuk őket.

Látszik tehát, hogy a szükséges fűtőteljesítményt fontos pontosan meghatározni, hiszen így a tüzelőberendezés is sokkal tovább működőképes maradhat, illetve a tüzelőanyag fogyasztás is optimalizálható. Ha pedig mi magunk nem tudjuk, hogyan is kell pontosan kiszámolni a szükséges fűtőértéket, akkor inkább forduljunk szakemberhez.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!