Mik azok a huzatfokozók és mire is jók pontosan?

Mik azok a huzatfokozók és mire is jók pontosan?

Az égéshez oxigénre van szükség. Egy szilárd tüzelésű rendszernél az égés sokkal hatékonyabb, ha a tűztérbe megfelelő mennyiségű levegő jut be. Ha hatékonyabb az égés, akkor kevesebb energia megy veszendőbe, ergo pénzt takaríthatunk meg.

Ehhez azonban a kéménynek megfelelő huzatossággal kell rendelkeznie. Egy huzatfokozó azonban ennél is többre képes.

A huzatfokozók olyan ventilációs rendszerek, melyek egyszerre több funkciót is betöltenek. Ezeknek a tulajdonképpeni turbináknak a feladata, hogy biztosítsák a kémény megfelelő légáramlását. A hatékony légáramlásnak köszönhetően az égési gázok hatékonyabban képesek eltávozni kéményből, melynek köszönhetően jóval kevesebb képes belőlük lerakódni a kémény falán, vagyis a kormosodás nagyban csökkenthető. Az égési gázok megfelelő kiáramlása azt is meggátolja, hogy azok az égéstőrből a lakás levegőjébe távozzanak, vagyis jelentősen csökken az esetleges szén-monoxid mérgezés esélye is. Ezen felül a kiáramló gázokat is hatékonyabban oszlatja szét, vagyis egy családi ház esetén nem kell attól tartani, hogy a kéményünkből távozó összes füstöt pont a szomszéd ablakába fújná a szél.

A huzatfokozók emellett megvédik a kéményt az időjárás viszontagságaitól is, így megakadályozzák, hogy nagyobb mennyiségű csapadék kerüljön a kémény belsejébe. Ennek köszönhetően a kémény megfelelő állapota sokkal tovább megóvható. A kémények esetén szintén gyakori problémát jelent, hogy egy madár kerül a füstelvező rendszerbe, melynek következtében a kémény eltömődhet és az égési gázok nem tudnak megfelelően távozni. A huzatfokozók ez ellen is védelmet nyújtanak.

Egy megfelelő huzatfokozónak értelemszerűen olyan anyagból kell készülni, mely hatékonyan ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a füstelvezető rendszerből kiáramló gázok sem tesznek benne kárt. A legtöbb huzatfokozót ezért rozsdamentes acélból készítik. A turbinalapátok megfelelő rögzítése is fontos, hiszen nem szabad, hogy egy erősebb szélvihar kárt tegyen bennük. A turbinalapátok károsodása, esetleg letörése esetén a kémény huzatossága csökkenhet, vagyis az égési gázok nem fognak megfelelően távozni az égéstérből.

Természetesen nem minden kémény esetén fontos egy huzatfokozó alkalmazása, de ha egy kisebb keresztmetszetű kéményről van szó, amihez egy nagyobb teljesítményű tüzelőrendszert szeretnénk csatlakoztatni, vagy több ilyen rendszer is csatlakozik az adott kéményhez (mondjuk egy panelház esetén), akkor egy ilyen huzatfokoz használata igencsak ajánlott. A lényeg, hogy próbáljuk a huzatfokozót, ha kell akkor a kémény emelésével, szélárnyék mentes helyre telepíteni. Amennyiben erre nem lenne lehetőség, akkor a huzatfokozóhoz csatlakoztatható egy elektromos motor, mely biztosítja a turbina folyamatos működését.



Megosztás
Váltás teljes nézetre!