Általánosságban a kandallóval való fűtésről

Általánosságban a kandallóval való fűtésről

Azt már tudjuk, hogy a kandallók legfontosabb eleme a tűztér, amelyben az égés folyamata játszódik le. Ezt zárt tűzterű változatok esetén egy igen komoly hőmérsékletnek is ellenálló kerámiaüveg ajtó választja el a lakás légterétől.

Ami a kandalló tűztér legfőbb tulajdonságait illeti, alapanyagát tekintve lehet öntvény, vagy acél. Sokan úgy gondolják, hogy az öntöttvas tűzterek sokkal megbízhatóbbak és minőségibbek. A helyzet azonban pont fordított. Sőt az igazán prémium kategóriás tűzterek mind samott béléssel ellátott acél tűzterek.

A hatásfok azonban nem elsősorban az alapanyag, hanem a funkció függvénye. Az úgynevezett látvány tűzterek esetén, ahol sok az üvegfelület, a hatékonyság csak 50-65% körül mozog. Azonban a modern, valóban energiatakarékos tűzterek esetén ez a hatásfok akár a 85%-ot is elérheti. A hatásfok gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tüzelőben található hőenergia hányad részét képes a berendezés felhasználni otthonunk fűtésére. A többi hulladékhőként a kéményen keresztül távozik.

A felhasznált hőt a mai, modern kandallók háromféleképpen képesek átadni a lakás levegőjének.

  • Sugárzási tartományba: Ilyenkor a kandallóban lobogó tűz felmelegítik a tűztér falát, mely kisugározza ezt és a körülötte lévő levegőt melegíti fel.
  • Légfűtéssel: Ilyenkor a kandalló tűzterek köré kerül egy konvekciós burkolat és a tűztér fala az ebben a légrésben található levegőnek adja át a hőt. Ezt a felmelegített levegőt aztán már csak csatornák segítségével el kell szállítanunk a lakásnak azon részébe, melyet fűteni szeretnénk.
  • Hőcserével: Ilyenkor a kandallóban lobogó tűz nem közvetlenül a levegő, hanem egy hőcserélő közeget melegít. A vízteres, radiátoros rendszerek is így működnek, hiszen a kandalló először a körülötte található puffer tartályban keringő vizet melegíti fel, majd az eljutva a radiátorokhoz kezdi el felmelegíteni a levegőt.

Sokak számára fontos tényező lehet, hogy a kandalló zártsága ne vegyen el semmit a lobogó tűz szépségéből. Számukra lehetnek előnyösek az olyan tűzterek, melyek ajtaja liftszerűen felemelhető és akár a kandalló burkolat mögé is besüllyeszthető, így gyakorlatilag egy nyitott tűzterű kandalló hatását keltik, hatásfokuk mégis hasonlóan magas, mint a hagyományos, zárt tűzterű kandallóké.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!