A szén-monoxid valódi veszélyei

A szén-monoxid valódi veszélyei

Minden fűtési szezonban több tucat olyan tragikus esetről hallani, ahol egy régi kazán vagy egy nem megfelelő állapotú kémény miatt szén-monoxid mérgezés történik. Sajnos, új berendezések és jó állapotú kémények esetén is előfordulhat, hogy a tökéletlen égés a szokásosnál nagyobb mennyiségű szén-monoxid keletkezéséhez vezet.

Ilyen esetben, ha a külső időjárási körülmények is „összeesküdtek ellenünk”, akkor könnyen megtörténhet a baj. De hogyan ismerjük fel a szén-monoxid mérgezést, ha már elkerülni nem tudjuk?

A szén-monoxid azért olyan veszélyes, mert nagyjából 300-szor erősebben képes kötést alkotni a hemoglobinnal mint az oxigén, vagyis sokkal könnyebben képes eljutni agyunkban és létfontosságú szerveinkhez. Pont ezért már viszonylag kis koncentráció esetén is veszélyes lehet, hiszen ha oxigénnel kevert szén-monoxid kerül tüdőnkbe, akkor vérünk nagyobb eséllyel a szén-monoxidot veszi majd fel és szállítja el szerveinkhez. A szén-monoxid mérgezés áldozata tehát gyakorlatilag úgy fullad meg, hogy végig volt oxigén is tüdejében.

A veszélyességét csak tovább növeli, hogy színtelen és szagtalan, így maximum a mérgezés első tüneteire figyelhetünk csak fel.

És hogy mik ezek a tünetek?

Az első jelek, a kábultság, a fejfájás, a hányinger és a szédülés. Ezeket nem sokkal később már az izomgörcsök, a hányás és a bénulás követi. Mivel a mérgezés első tünetei számos más dologra is utalhatnak, ezért sokaknak eszébe sem jut, hogy ezzel állhatnak szemben. Könnyen hihetjük azt, hogy mondjuk valami rosszat ettünk, vagy csak elkaptuk az influenzát. Azonban ha egy helyiségen, irodán, lakáson belül egyszerre több embernél is ezen tünetek jelentkeznek, akkor már lehet, hogy nagy a baj.

Ilyenkor azonnal menjünk a szabadba és értesítsük a tűzoltókat, mentőket. Ne próbáljunk később visszamenni a lakásba, hogy kiszellőztessünk. Bízzuk ezt inkább a tűzoltókra. Ha valami miatt mégis muszáj visszamennünk a zárt térbe, akkor ott csak annyit tartózkodjunk, amennyit egy levegővétellel kibírunk. A szén-monoxid ellen ugyanis az arc elé tartott nedves rongy és hasonló megoldások nem segítenek. Magasabb koncentráció esetén pedig már néhány lélegzetvétel elegendő lehet, hogy elveszítsük eszméletünket.

A szén-monoxid mérgezés tehát nem játék és jobb félni mint megijedni alapon nem árthat, ha egy szén-monoxid mérőt is beszereltetünk otthonunkba.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!