Mitől függ a kandalló fogyasztása?

Mitől függ a kandalló fogyasztása?

Gyakori kérdés, hogy egy átlagos mai kandalló nagyjából mennyi fát fogyaszt. Erre nem egyszerű válaszolni, hiszen számos tényezőtől függ: számít a tüzelőanyag típusa és minősége, az égési levegő mennyisége, a kémény keresztmetszete...

Mind közül azonban a tüzelőanyag milyensége képes leginkább befolyásolni a fogyasztást, na és persze a hatásfokot. De milyen tüzelőanyag is jöhet alapvetően számításba? Azt, hogy egy fafajta mennyire hatékony, mint tüzelő, keménysége és fűtőértéke határozza meg. A magas gyantatartalmú fáknak például általában magas a fűtőértéke mégsem ajánlatos őket tüzelőként használni, hiszen a gyanta égése igen jelentős mennyiségű lerakódást eredményezhet mind a tűztér, mind a füstelvezető rendszer falán.

Persze nem csak a magas gyantatartalmú fát nem ajánlott tüzelőként használni. Szintén tartózkodjunk a hulladékfa ilyen jellegű felhasználásától, vagyis a lakkozott, festett fa szóba sem jöhet. Mint ahogy a frissen kivágott és ezért magas nedvességtartalommal bíró fa sem jöhet számításba. A frissen vágott fák esetén ugyanis azok nedvességtartalma az 50%-ot is meghaladhatja. Egyes fafajták esetén akár a 80%- os nedvességtartalom is normálisnak számít. Ha ilyen magas nedvességtartalommal bíró fát próbálnánk elégetni, akkor nem nagyon kapnánk hasznosítható hőt, hiszen az a víz elpárolgása közben azzal együtt távozna a kéménye keresztül. Ahhoz tehát hogy a tűzifa megfelelő fűtőértékkel bírjon, kellően száraznak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a nedvességtartalmának 20% alá kell csökkennie. Természetes száradási folyamat esetén ehhez nagyjából a kivágás után 1,5-2 évre van szükség.

Természetesen nem csak a tűzifa milyensége, hanem a kandallónk hatásfoka is nagyban befolyásolhatja, hogy mennyi lesz a fogyasztásunk. Nagyjából 20%-os hatásfok növekedés akár 50%-kal alacsonyabb fafogyasztást is eredményezhet. Például egy 10 kW-os, 50%-os hatásfokkal üzemelő kandallótűztér óránkénti fogyasztása 4,5-5 kg fa is lehet, míg ugyanekkora teljesítmény mellett, azonban 80%-os hatásfokkal, ez a fogyasztása 2,5 kg/órára is visszaeshet.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!