Különleges hangulat, egyedi látvány és páratlan kényelem

Különleges hangulat, egyedi látvány és páratlan kényelem

Pontosan ezeket kínálják a napjainkban egyre népszerűbb, úgynevezett biokandallók. De mik is ezek pontosan, és miben rejlik népszerűségük?

Erre a kérdésre viszonylag egyszerű válaszolni. A tűz varázsában, illetve abban, hogy sokak otthona nem alkalmas egy hagyományos kandalló beépítésére, vagy csak óckodnak a fával való fűtés kissé körülményes mivoltától.

A biokandallók egyik nagy előnye ugyanis, hogy nem fával működnek, sőt még csak nem is szilárd tüzelőanyaggal, így nincs szükség füstelvezető rendszerre biztonságos működésükhöz.

A biokandallók ugyanis a színtelen, jellegzetes szagú bioetanollal, vagy más néven bioalkohollal üzemelnek. Ez a magas cukortartalmú növényekből készült folyadék nagyon hasonlatos az etil-alkoholhoz. Ez a „bio üzemanyag” kerül bele a kandalló tűzterének alján található alkohol tartályokba. A fűtőanyagnak köszönhetően a biokandalló beüzemeléséhez semmilyen szakhatósági engedélyre nincs szükség, és begyújtása mondhatni gyerekjáték.

Mivel a használat közben nem keletkezik füst, illetve semmilyen veszélyes égéstermék, ezért kéményhez sem kell csatlakoztatni. Az etanol elégése közben csupán vízpára és minimális mennyiségű széndioxid képződik. A keletkező széndioxid mennyisége nagyjából annyi, amennyit egy konyhai gázrózsa is termel főzés közben. A vízpára pedig a téli fűtési időszakban, mikor egyébként is szárazabbá válik otthonunk levegője, még jól is jön.

Persze a biokandallók nem csak a különleges és meghitt hangulat megteremtésére képesek, hiszen viszonylag komoly fűtési teljesítménnyel is bírnak. Mivel a bioetanol fűtőértéke igen magas (27.000 kJ/ kg), ezért még a nem túl nagyméretű biokandallók is képesek lehetnek akár 3 kW-os teljesítményre. Ráadásul ennek a hőnek 100%-a felhasználható a lakás levegőjének felmelegítésére, hiszen kémény híján, nem tud majd belőle semennyi sem elszökni a szabadba.

Az ember azt gondolná, hogy a biokandallók sokkal drágábbak, mint hagyományos társaik, például a többféle stílusban kapható vízteres kandallók, pedig ez egyáltalán nem így van, jóval olcsóbbak

Megosztás
Váltás teljes nézetre!