Hogyan tároljuk a tűzifát?

Hogyan tároljuk a tűzifát?

A jó tűzifa egyik legfontosabb kritériuma, hogy az kellően száraz legyen, azaz nedvességtartalma 20% alatt legyen. Ám az sem mindegy, hogy milyen típusú fát szeretnénk tüzelőnek használni, hiszen a magas gyantatartalmú fajták (pl. fenyők, gyümölcsfák) erre kevésbé alkalmasak.

Tüzelőként az úgynevezett lábon száradt keményfa állja meg legjobban helyét. Az ilyen természetes módon kiszáradt fának a kivágás után nagyjából 1,5 évre van szüksége, hogy megfelelő szintre csökkenjen nedvességtartalma, és a lehető leghatékonyabban hasznosítsuk a kandalló tűztérben.

Lényeges, hogy ez olyan helye legyen, ahol közvetlen nedvesség nem érheti a fát, azonban a megfelelő légmozgás biztosított. Ellenkező esetben a fa bepenészedhet. Legideálisabb tehát valamilyen hátsó szín, vagy féltetős terasz rész, melynek nincsen oldalfala, csak teteje.

Azért fontos ezt tisztázni, mert mi is gyakran tapasztaljuk, hogy egy kandalló vagy kályha telepítése után a tulajdonos első kérdése, hogy mégis milyen fajta tűzifát érdemes vásárolni és azt pontosan hogyan kell tárolni.

Tűzifának egyébként legalkalmasabbak az olyan kemény fafajták mint a tölgy, a bükk, a cser, illetve az akác. A lényeg, hogy alacsony gyantatartalmú keményfa legyen, melynek nedvességtartalma már 20% vagy annál kevesebb. A frissen kivágott fák nedvességtartalma ugyanis az 50%-ot is elérheti, sőt egyes fajták akár 60-70%-os nedvességtartalommal is rendelkezhetnek kivágásuk után. A magas nedvességtartalmú tűzifával egyébként az a legnagyobb gond, hogy elégetése közben nagyobb mennyiségű vízgőz keletkezik, mely hőt von el a környezetétől, vagyis a tüzelőberendezés hatásfoka jelentősen csökken. Emellett a több vízgőz miatt több kondenzvíz is csapódik ki a füstgázokból, mely folyadék igen savas kémhatású, tehát roncsolja mind a tüzelőberendezést, mind a kéményt.

Mint fentebb már szó volt róla, fontos, hogy a tűzifát olyan helyen tároljuk, ahol az ugyan védve van a csapadéktól, viszont mégis kap levegőt, ezzel segítendő elő a száradást. Ha a rönköket fal mellé szeretnénk elhelyezni a száradás során, akkor ügyeljünk arra, hogy a fal és a tűzifa között legyen legalább egy 5 cm-es rés. Ha pincénk is van, akkor ott már csak a kiszárított fát tároljuk, a nyirkos környezet ugyanis lassítja a száradás folyamatát. Ha egyébként nem konyhakész. teljesen kiszárított tűzifát szeretnénk vásárolni, hanem frissen vágottat, melyet majd mi magunk szárítunk ki, akkor ügyeljünk arra, hogy köbméter és ne súly alapján állapodjunk meg a kereskedővel, hiszen tömegéből a fa száradás közben sokkal többet veszít, mint űrmértékéből.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!