Öntvény vagy lemez kandalló tűztér?

Öntvény vagy lemez kandalló tűztér?

Már többször foglalkoztunk azzal, hogy kandalló vásárlás előtt milyen szempontokat szükséges mérlegelni. Az egész házat befűtő vízteres kandallót szeretnénk, vagy elég egy légfűtéses? Pelletes, vagy éppen hagyományos tűzifával üzemeltethető változat mellett döntsünk-e?

Az alapanyag kérdéséről azonban még nem esett szó. A kérdés tehát, hogy lemez, vagy öntvény kandalló tűztér kerüljön-e a szoba új díszébe?

Nyilván mind a két változatnak megvannak az előnyei és hátrányai is, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyik vagy másik sokkal hatékonyabb választás lenne kandallónkhoz. Nézzük most kicsit részletesebben, hogy mik is ezen előnyök, illetve hátrányok.

Lemez tűztér - ha a forma és a méret a lényeg

A lemezből készült kandalló tűzterek legnagyobb előnye a hihetetlen széles forma- és méretválaszték. A "lemezes technológiának" köszönhetően például könnyen elkészíthetőek akár 2-3 méteres keresztáthidalású tűzterek is, melyeket mondjuk mind a négy oldalukról üvegfelülettel látnak el. A mai, modern, úgynevezett design kandallók szinte mind lemez módszerrel készülnek.

Ezeket a kandalló lemezeket azonban óvni kell a jelentős hőhatástól, így a belső felületén samott, vermikulit, vagy éppen öntvény elemek biztosítják a szigetelést. Persze még ezen szigetelő elemek szerkezete is meggyengülhet idővel az ingadozó hőhatások miatt, így szükséges lehet azok cseréje. A bélés cseréje azonban sokkal könnyebben kivitelezhető, mint az öntvény változatok esetében. Az ilyen lemez változatoknak a legnagyobb hátránya azonban, hogy felfűtési idejük jóval hosszabb, mint öntvényből készült társaiké.

Öntvény tűztér - a megbízható döntés

Az öntvényből készült kandalló tűzterek ezzel szemben, főként alapanyaguknak és szerkezetüknek köszönhetően, sokkal gyorsabban képesek átmelegedni. Emellett a bordázatnak köszönhetően sokkal egyenletesebb és erőteljesebb hőleadásra képesek, mint a hasonló méretű lemez változatok. Ezen felül, ha egy öntvényből készült típust valóban rendeltetésszerűen használunk, akkor biztos, hogy sokáig megbízhatóan fog üzemelni. Az öntvény technológia azonban nem teszi lehetővé az olyan változatos formai és technikai megoldások kivitelezését, mint amit a lemezes verzióknál tapasztalhatunk. Öntvényből például nem nagyon készítenek 80 cm-nél szélesebb betétet. Emellett szintén hátrányként említhető, hogy az öntvények drágábbak is, de mint tudjuk a megbízhatóságot meg kell fizetni.

Minőség mindenekelőtt

Persze ez nem azt jelenti, hogy lemezből ne kaphatnánk valóban minőségi darabokat. Nem az alapanyag határozza meg a kandalló tűztér élettartamát, vagy éppen hatásfokát, hiszen lemezből és öntvényből is találni jobb, illetve rosszabb minőségű darabokat a piacon. Azt, hogy melyik változattal járhatunk jobban, otthonunk paraméterei, az elvárt lakberendezési érték, de legfőképpen saját pénztárcánk vastagsága határozza meg.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!