A túlzottan huzatos kémény problémája

A túlzottan huzatos kémény problémája

Arról már volt szó, hogy az alacsony huzatossággal rendelkező kéményekre csak alacsonyabb teljesítményű tüzelőrendszert köthető, vagy szükséges beépíteni egy huzatfokozót. De arról még nem esett szó, hogy a túlságosan huzatos kémény is okozhat gondot.

Ha az épület egy viszonylag szeles helyre épült, vagy ha a tetőgerince - és ebből kifolyólag valószínűleg a kémény is - 10 méternél magasabb, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kémény sokkal huzatosabb lesz, mint amilyen mértékű légmozgásra szükség lenne a füstelvezető rendszerben a tüzelőberendezés hatékony üzemeltetéséhez. De milyen gondokat eredményezhet a túlzottan huzatos kémény?

Ha túlzottan nagy a kémény huzatossága, akkor jóval több levegő fog keresztüláramlani a tüzelőberendezésen mint amennyi a normális ütemű égéshez kellene. Ennek eredményeként az égés sokkal gyorsabb, sokkal intenzívebb lesz, vagyis több tüzelőanyagot fogunk elhasználni, mint amennyire szükség lenne a lakás felfűtéséhez. Ez azonban nem fogja azt eredményezni, hogy lakásunkban sokkal melegebb lesz, hiszen az intenzív légáramlásnak köszönhetően sokkal több hő szökik majd el a kéményen keresztül a távozó füstgázokkal, így jelentősen csökken a tüzelőberendezés hatásfoka.

Emellett az intenzívebb égésnek köszönhetően a normálisnál nagyobb hőmérséklet uralkodik majd a tűztérben, mely hosszabb távon annak gyorsabb állagromlásához vezethet. A túlzottan intenzív égés miatt samott, valamint öntvény repedések jelenhetnek meg a tűztér falán, vagyis készülékünk könnyebben meghibásodhat.

Hogy a túlzott huzatosságból fakadó problémákat elkerüljük szükség lesz egy huzatszabályozó beépítésére. Persze csak abban az esetben, ha az nincs már alapból beépítve a tüzelőberendezésbe, hisze ma már kapni olyan kandalló tűztereket, melyek el vannak látva ilyen kiegészítő rendszerrel is. Az utólag beépített huzatszabályozók a tűzteret és kéményt összekötő füstcsőbe kerülnek beépítésre, melynek beállításához szükségünk lesz egy kéményhuzat mérő műszerre és persze egy szakember segítségére.

Az ilyen huzatszabályozók természetesen teljesen automatikusan működnek és nem nekünk kell állítgatnia azt az éppen kint uralkodó körülményekhez igazodván. A huzatszabályozókon ugyanis egy billenő csappantyú található, mely próbál mindig egyensúlyban maradni. Így, ha a légáramlás a füstcsőben megnőne, akkor a csappantyú billenésének köszönhetően a huzatszabályozó csöve elkezd elzáródni, beszűkülni, vagyis kevesebb levegő lesz képes átáramlani rajta. Hogyha a kémény huzatosságát folyamatosan ezen ideális szinten tudjuk tartani, akkor akár 20-30 %-al csökkenthetjük a tüzelőanyag fogyasztásunkat.

Tekintse meg kémény választékunkat!

Megosztás
Váltás teljes nézetre!