A hazai kémények állapota

A hazai kémények állapota

Magyarországon a kémények állapota és az ebből fakadó balesetveszélyes üzemeltetés már hosszú évtizedek óta probléma. Hiába a rengeteg szabályozás, a legtöbben még mindig félvállról veszik kéményük megfelelő karbantartását.

A tavalyi fűtési szezonban (október 15. - április 30.) 485 alkalommal riasztották a katasztrófavédelmet kéménytűz, valamint 146 alkalommal szén-monoxid mérgezés miatt. Ezen esetek nagy részében a kémény nem megfelelő állapota okozta a problémát. Ezek a számok is jól példázzák, hogy hazánkban milyen áldatlan állapotok uralkodnak kémény fronton. Magyarországon nagyjából 4,5-5 millió kémény van, melybe bele tartoznak a tartalékkémények is. Egy nem rég készült felmérés szerint ezen kémények közül nagyjából 100.000 életveszélyes állapotban van és megérett a kémény bontásra, míg másik fél millió szorulna sürgős felújításra.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan egyszerűen nem engedik be a kéményseprőket az évenkénti ellenőrzés során, mely miatt a kémények állapotára vonatkozó adatok is csak becsült számok. A nem megfelelő állagú kémények használata pedig pontosan tudjuk, hogy milyen veszélyeket rejt magában.

Persze nem csak a nem megfelelő állapotú kémények jelenthetnek problémát. Egyre gyakrabban találkozni olyan esetekkel, ahol az épület szigetelése jelenti a gondot. Ha a falakat, valamint nyílászárókat utólag szigeteljük le, akkor előfordulhat, hogy a lakás természetes légáramlása túlzottan lecsökken. Ha emellett nem javítunk a kémény huzatosságán, vagy nem építünk be külön oxigén ellátó rendszert, akkor a kandalló a helyiség oxigénjéből fog elvonni, azt fogja felhasználni a hatékony égés fenntartásához. Mivel azonban a szigetelés miatt a lakás természetes levegő áramlása lecsökken, ezért a kandalló használata közben, ha nem szellőztetünk könnyen oxigén hiányos állapot állhat be a lakás levegőjében.

Az ilyen oxigénszegény légtér kialakulása könnyen elkerülhető, ha beépítünk egy szellőzőkéményt, vagy a kandallót külön oxigén ellátó rendszerrel látjuk el, mely direkt módon az épületen kívülről szívja be a levegőt a tűztérbe. Szintén hatékony lehet egy huzatfokozó beépítése is a kémény szájára. Persze az ilyen problémákat egy laikus nem feltétlenül tudja felderíteni füstelvezető rendszerén, ezért alapvető fontosságú, hogy legalább évente nézessük azt át egy szakemberrel, kéményseprővel.

Elszomorító adat, hogy a fővárosban az esetek 40%-ban  a kéményseprő nem tud bejutni a lakásba, sőt a felszólítást követő második próbálkozás alkalmával is több tízezer lakás ajtaja marad zárva. A központi adatok szerint az éves kémény állapot ellenőrzés során nagyjából az ingatlanok egy hatodába nem tudnak bejutni az ellenőrző szervek, vagyis ennyi füstelvezető rendszer állapotáról nincsenek pontos adataink.

Korszerűsítene? Montel, Schiedel kémény vásárlás kedvező áron webshopunkban!

Megosztás
Váltás teljes nézetre!