Hogyan válasszunk elektromos kandallót?

Hogyan válasszunk elektromos kandallót?

Azt már kiveséztük, hogy a legtöbben miért döntenek egy elektromos kandalló mellett a hagyományossal szemben. Most nézzük át, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha egy elektromos kandallót szeretnénk.

Egy érdekes adat lehet, hogy a nyugat-európai statisztikákat megnézve azt látjuk, hogy elektromos kandallókat elsősorban az 50 feletti nők vásárolnak. Egyértelmű, hogy számukra a kandallóban lobogó tűz igéző látványa mellett, a könnyű kezelhetőség is igen vonzó szempont. Egy elektromos kandalló üzemeltetéséhez ugyanis nem kell olyan szaktudás, hozzáértés, mint egy hagyományos kandallóéhoz.

Ha elektromos kandallót szeretnénk vásárolni, akkor fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy még a legkomolyabb teljesítményű változatok hőleadó képessége sem haladja meg a 1,5 kW-ot, vagyis inkább díszítő funkcióval bírnak, mintsem valódi fűtéstechnikai értékkel. Persze egy kisebb szobát azért elég jól be tudnak fűteni.

Vannak, akik abba a hibába esnek, hogy direkt a nagyobb méretű elektromos kandallókat keresik, mert úgy gondolják, hogy azon nagyobb hő leadására képesek. A méretnek és a teljesítménynek az elektromos kandallók esetében azonban semmi köz egymáshoz. Egy kis, 60 cm-es elektromos kandalló sem képes több hőt termelni, mint egy nagy méretű sarokegység. Választásnál tehát a méretet az határozza meg, hogy mekkora fér el, mekkora illik otthonunkba.

Ráadásul méret esetében is több adatról beszélhetünk. Ha a kandalló méretek centiméterben vannak megadva, akkor azok valószínűleg a tűztér méretére vonatkozik. Persze az is előfordulhat, hogy a lángkijelző méretét adják meg. Ebben az esetben érdemes a legnagyobb méretűt választani. A legtöbb kandallóbetétben 3 gyertyaszerű égő biztosítja a tűz látványát, mely mellé persze mű fahasábok is kerülnek, hogy a látvány még valósághűbb legyen.

Amit a vásárlás során még érdemes lehet figyelembe venni az magának a kandallónak a tömege. Ez ugyanis utalhat a kandalló alapanyagainak minőségére. Minél nagyobb a súlya egy elektromos kandallónak, annál jobb anyagokból készül, annál kevésbé próbálták meg belőle "kispórolni az anyagot". Persze ezt egy fénykép alapján nehéz megmondani, és sajnos sok esetben a webáruházakban ezt az adatot nem tüntetik fel a kandalló adatlapján.

Szintén fontos lehet odafigyelni vásárlás során, hogyha egy elektromos kandallóra vágyunk, akkor azt ne a tél kellős közepén próbáljuk meg beszerezni, vagyis mindenféleképpen előre gondolkodjunk. A fűtési szezon kezdetére ugyanis a legtöbb kereskedő készletei már jelentősen megcsappannak, és főként a kedvező árú darabok találnak gazdára elsőként.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!