A kandallók teljesítményéről

A kandallók teljesítményéről

Fontos kitérni a tűzterek teljesítményének kérdésére, hiszen az ember általában ezen paraméter mentén kezd el tüzelőberendezést keresgélni.

Ha azt már kiszámoltuk, a felfűtendő köbméter és az épület hőszigetelési mutatóit figyelembe véve, hogy mekkora teljesítményű kandallóra, vagy kályhára lenne szükségünk, még akkor is oda kell figyelnünk, hogy a tűztér esetén milyen teljesítményérték van feltüntetve.

A szilárd tüzelésű rendszerek esetében ugyanis több teljesítményértékről beszélhetünk. Ezek a maximális teljesítmény és a névleges teljesítmény. Emellett a névleges teljesítményekben van némi eltérés a légfűtéses, illetve a vízteres rendszerek esetében.

A maximális teljesítmény, mint ahogy neve is elárulja, az a hőteljesítmény, melyet az adott tüzelőberendezés maximálisan képes leadni, tehát amikor teletömjük fűtőanyaggal és az égéshez szükséges levegő mennyisége is pont optimális, akkor képesek ekkora hő leadására. Persze kandallónkat, vagy kályhánkat valószínűleg nem fogjuk ilyen teljesítmény értékek mellett üzemeltetni, hiszen ilyen igénybevétel mellett a berendezés állagromlása sokkal gyorsabb, valamint ilyenkor a készülékek hatásfoka is csökkenthet, akár 15-20 %-al is. Ezen felül persze, ha sikerül valóban jól megválasztanunk tüzelőberendezésünket, akkor a lakás felfűtéséhez nem is kell majd azt maximális teljesítményen használni. Emellett ráadásul a hő egy része mindenféleképpen elszökik majd kéményünkön keresztül, így ezt nem tudjuk majd felhasználni otthonunk felfűtésére.

Tehát, ha kandallót, vagy kályhát keresünk, akkor ne a maximális, hanem a névleges teljesítményt vegyük alapul. Mivel egyes kereskedők nem tüntetik fel mind a két értéket és sokszor a néveleges helyett a maximális teljesítménnyel szeretnék eladni a terméket, ezért nem árt, ha rákérdezünk, hogy az adott esetben melyik érték szerepel a leírásban. De pontosan mi is a névleges teljesítmény?

A névleges teljesítmény mutatja meg, hogy a kandalló, vagy kályha normál üzemeltetés mellett, megfelelő hatásfokkal mekkora teljesítmény leadására képes. Mivel a fatüzelésű berendezések a legjobb hatásfokot általában a névleges teljesítményen üzemelve képesek produkálni, ezért nekünk is ehhez az értékhez kell majd igazodnunk, ha új tüzelőberendezést szeretnénk vásárolni. Ha a névleges teljesítményen üzemeltetjük berendezésünket, akkor használhatjuk ki leghatékonyabban a tüzelőanyagból felszabaduló energiát, illetve ebben az esetben fog a legkevesebb hő a kéménye keresztül elszökni.

Azonban különböző néveleges teljesítményekről beszélhetünk a légfűtéses és a vízteres kandallók esetén. A vízteres tűzterek esetén van még egy mutatószám, a névleges vízoldali teljesítmény. Egy vízteres kandalló az általa termelt hő egy részét ugyanis hősugárzási és konvekciós fűtés formájában fogja leadni az adott helyiség levegőjének, a tűztér falán vagy éppen a kandallóajtó üvegfelületén keresztül. A névleges vízoldali teljesítmény azt a hőmennyiséget adja meg, melyet a vízteres tűztér a hőcserélő rendszeren keresztül képes átadni a radiátoros, vagy padlófűtési rendszerben keringő víznek.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!