Falazott kémény helyett előgyártott

Falazott kémény helyett előgyártott

A régebbi építésű ingatlanoknál előbb-utóbb szembesülünk a füstelvezető és kéményrendszer állagromlásával, a szerkezet gyengülésével felmerülő újabb és újabb hibákkal, melyek nélkülözhetetlenné teszik a kémény felújítását.

Már ha azt szeretnénk, hogy tüzelőberendezésünket biztonságosan üzemeltethessük. Ezen problémák a legdrasztikusabban a régi, épített kémények esetében jelentkezhetnek, hiszen ezeket még belső szigetelés nélkül építették.

Hogy  jobban megértsük, a nem megfelelő kialakítású kémények esetében, miért fokozódik az állagromlás, előbb azt kell megértenünk, hogy milyen folyamatok is mennek végbe a kéményben. A kéményben felfelé áramló égésgázok folyamatosan veszítenek hőmérsékletükből. A tüzelőberendezés égésterét elhagyva ez a hőmérséklet csökkenés akár méterenként 16 °C is lehet. Az égésgázok valamennyi nedvességet, vízgőzt is tartalmaznak, melynek aránya a tüzelőberendezés típusától függően eltérő lehet. Ez a vízgőz azonban 60 °C alatt elkezd kicsapódni a kémény belső falára. Ezzel a probléma, hogy ezen folyadék rendkívül savas, így ha a kémény belső fala nem saválló, akkor fokozatosan elkezdi azt roncsolni, feloldani. Drasztikusabb esetben olyan mértékben romolhat a kémény szerkezete, hogy a füsttömörség is jelentősen lecsökken.

Ennek elkerülésére két módszert szoktak alkalmazni. Egyrészről a kémény belső részének olyan anyagból kell készülnie, mely ellenáll ezen savas folyadék káros hatásainak. Másrészről a kémény szigetelésével csökkenthető a füstgáz hőmérséklet csökkenésének intenzitása, mellyel minimalizálható a kicsapódó nedvesség mértéke is. Természetesen van mód arra, hogy meglévő, falazott kéményünket ilyen módon újíttassuk fel, vagyis hogy annak belsejében belekerüljön egy saválló füstcső, valamint egy szigetelőréteg. Egy új építésű ingatlan esetén azonban a legtöbben már az úgynevezett előregyártott kéményeket választják, hiszen nem csak könnyebb és gyorsabb felépíthetőséget tesznek lehetővé, de szerkezetüknek köszönhetően kiválóan ellenállnak az ilyen savas kémhatásoknak is.

De hogyan is néznek ki az előgyártott kémények? Az ilyen kémény elemek belsejében egy samott téglából készült béléscső található, mely nem csak a kimondottan magas hőmérsékletnek képes ellenállni, hanem a kicsapódó savas folyadéknak is. A samott béléscső köré egy szigetelő réteg kerül, melyet kívülről egy könnyűbeton héj vesz körül. Ez a három réteg együttesen 100 %-os füsttömörséget biztosít, valamint maximalizálja a kémény huzatossági mutatóját is.

Az ilyen kéményekbe szellőztető rendszer is beépíthető, melynek köszönhetően a füstcső belső része még szárazabban tartható, vagyis a savas hatású folyadék még kevésbé tud majd kárt tenni a kémény szerkezetében. Azt, hogy ezen rendszerek mennyire is időtálló megoldást kínálhatnak mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legtöbb típusra a gyártók 30-40 éves garanciát is adnak. Ráadásul az sem számít, hogy milyen működtetésű tüzelőberendezésről van szó, hiszen az előgyártott kémények minden típus esetén kiválóan és biztonságosan használhatóak.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!