A szerelt kémények előnyei

A szerelt kémények előnyei

Gyakran előfordul, hogy a meglévő füstelvezető rendszer nem alkalmas az újonnan beépítésre kerülő tüzelőberendezéshez, viszont a régi kémény felújítása /kibővítése valamilyen okból nem kivitelezhető. Ilyenkor a szerelt kémény lehet a megoldás.

Az ilyen szerelt kémények olyan duplafalú, egymásba illesztette fémcsövek, melyek elemeit összeillesztve ugyanolyan hatékonyan használhatóak egy családi ház, mint egy több szintes tömbház esetén. A kémény belsejében egy béléscső (haszoncső) található, melyet egy hőszigetelő anyag, illetve egy fém borítás vesz körül. A külső fém borítás adja a kémény masszivitását, illetve a béléscsövet és a hőszigetelő anyagot is ez hivatott megvédeni az időjárás viszontagságaitól. Az ilyen kémények általában az épületen kívül kerülnek kialakításra és a falhoz, vagy a födémhez rögzítik őket. Persze ha nem szeretnénk, hogy a ház oldalán ott éktelenkedjen egy fémcső, akkor akár körbe is falazhatóak.

Leggyakrabban akkor alkalmazzák az ilyen füstelvezető rendszereket, ha falazott kémény ugyan található az épületbe, de az nem alakítható át olyan mértékben, hogy az új tüzelőberendezést biztonságosan lehessen üzemeltetni. Szintén előnyös megoldást kínálnak, ha az épületen belül az új berendezést annak adottságai miatt csak olyan helyre tudjuk telepíteni, melynek közelében nem található falazott kémény. Nagy előnye, hogy bármilyen üzemelésű tüzelőberendezés esetén biztonságosan használható, valamint kivitelezése sokkal gyorsabb, költséghatékonyabb és egyszerűbb, mint egy falazott kéményé. Szerkezeti kialakításának köszönhetően erős és masszív megoldást jelent, valamint ha nem kerül lefalazásra, akkor a későbbiekben sokkal könnyebben elbontható, esetleg áthelyezhető.

Gyakran használják gyűjtőkémények „füst tehermentesítésre”. Amikor egy gyűjtőkémény kürtője túlzott igénybevételnek van kitéve, akkor egy szerelt kémény hatékony megoldás lehet, hogy a gyűjtőkémény állagromlását lelassítsuk, megszüntessük, hiszen egy ilyen kéményre ráköthetünk több készüléket is, amelyek korábban a gyűjtőkéménybe továbbították az égésgázokat. A szerelt kéményeket ritkább esetben arra is használják, hogy a meglévő falazott kéményt ezzel magasítsák meg, persze csak akkor, ha annak kialakítása nem ütközik szabályokba.

Egy ilyen szerelt kémény kivitelezése minden esetben egy helyszíni felméréssel kezdődik, mely alapján megtörténik a kémény legyártása. Ezután ha szükséges, akkor ki kell vésni a füstcső bevezető nyílásait, majd miután az ide kerülő füstcsövek a helyükön vannak, akkor a körülötte lévő rész megfelelő hőszigetelése következik. Közben a kémény nyomvonalára felkerülnek azon bilincsek, melyek a kéményt a helyén tartják majd. Gyakran szükség van a ház falán túlnyúló tetőrész átvágására is, hogy a cső akadálymentesen kijuthasson a tető fölötti részre. Ha a tetőszerkezet kilógása nem jelentős, akkor nincs szükség a tető átvágására, hiszen megoldható az átvezetés a kemény elhúzásával is. Ha a kémény rögzítésre került, akkor már csak a bekötő elemek körüli falazat helyreállítása van hátra.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!