Ha fel kell újítani a kéményt

Ha fel kell újítani a kéményt

Egy új tüzelőrendszer beépítésekor sokan találkoznak a füstelvezető rendszer nem megfelelő minőségéből, vagy méretéből adódó problémákkal.

Ha nem szeretnénk, hogy az új tüzelőrendszer kiválasztásánál a meglévő kémény paramétereihez kelljen igazodnunk, akkor mindenféleképpen szükség lesz a füstelvezető rendszer korszerűsítésére, annak felújítására, illetve megfelelő bélésére.

Sajnos hazánkban rengeteg a rossz állapotban lévő kémény, melynek egyik oka, hogy sokan nem foglalkoznak kéményük megfelelő és rendszeres karbantartásával, megelégszenek az évente egyszeri söpréssel. A kémények ilyen „siralmas” állapotának másik oka, hogy a legtöbb helyen egysoros, téglából falazott kéményeket építtetek, melyek egy kisebb vegyes tüzelésű kazánhoz még megfelelőek lehetnek, de egy gáztüzelésű rendszer hosszútávon már komoly károkat tehet bennük.

A földgáz elégése során keletkező füstgáz hőmérséklete kisebb, mint a szilárd fűtőanyagok esetében keletkező gázoké, azonban vízgőz tartalma jóval magasabb, ráadásul sokkal savasabb is. A savas füstgáz a kémény téglái között található fugát szép apránként elkezdi feloldani, a nedvességet pedig a téglák magukba szívják, mely télen könnyen fagyás okozta repedéseket eredményezhet. Ezt a károsodást tovább fokozza, hogy a kémény épületen kívüli része ki van téve az időjárás szeszélyinek és ha a szerkezet a tüzelőrendszer nem megfelelő használata miatt már meggyengült, akkor a csapadék, vagy akár egy erősebb szél is sokkal könnyebben kárt tehet benne.

Egy ilyen rossz állapotban lévő kémény felújítása esetén az első lépés az épületen kívüli, sérült szakasz helyrehozása a kémény bontásával és újraépítésével. Ha a kémény statikailag nem sérült annyira, hogy újra kellene építeni azt, a megfelelő, a tüzelőberendezés paramétereihez igazított bélelés beépítése akkor is elengedhetetlen. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kémény bélelésével annak keresztmetszete jelentősen csökkeni fog, vagyis ez a felújítási módszer csak abban az esetben alkalmazható hatékonyan, ha a kémény keresztmetszete megfelelő méretű, vagyis elfér benne a bélésanyag. Fontos megjegyezni, hogy a béléscsőnek minden esetben függőlegesen kell elhelyezkedni, illetve annak keresztmetszetén sem szűkíthetünk, ha esetleg nem férne el a kéményben.

A kémény bélelése történhet merev falú béléscsővel, ami azonban csak kürtőelhúzást nélkülöző, vagyis teljesen egyenes kéményjárat esetén alkalmazható, hiszen magának a bélésnek a fala merev. Az ilyen béléscsövek rozsdamentes acélból készülnek, melyek gáz- és olajtüzelésű rendszerek esetén kiváló választásnak bizonyulhatnak. Szilárdtüzelésű berendezések esetén az ilyen betéteket szintén gyakran használják, azonban így a béléscsövek élettartama valamivel rövidebb lesz, mint ha gáztüzelésű rendszerünk lenne.

A kémény bélések készülhetnek kerámiából is, melyeket elsősorban a szilárdtüzelésű rendszerek esetén használnak.  Az ilyen béléscsöveket először összeszerelik (mivel ezek is különálló elemekből épülnek fel), úgy hogy a bekötő idomok megfelelően helyezkedjenek el egymáshoz képest, majd egy csörlő segítségével az egészet egyszerre engedik le a kéménybe.

Ha a füstelvezető rendszerben elhúzott füstjáratok is találhatóak, akkor flexibilis béléscsöveket kell használnunk. Az ilyen flexibilis béléscsövek több különböző átmérővel is kaphatóak, így léteznek 100, 110, 130, 140, 150, valamint 160 cm átmérőjű változatok is. A nyílásokba és csövekbe hasonló módon építik be az ilyen béléscsöveket is, mint a merev falúakat, azonban a cső elemeit toldó idomokkal rögzítik egymáshoz, melyek kötését egy nagy hőálló képességgel rendelkező ragasztóanyag biztosítja.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!