Egy kis segítség a kandalló begyújtásához

Egy kis segítség a kandalló begyújtásához

A kandallók begyújtásáról sokan azt gondolják, hogy gyerekjáték, és aki már valaha gyújtott tüzet - mondjuk szalonna sütéshez - az gond nélkül begyújt egy kandallót is.

Persze akinek már régóta van otthon kandallója, annak ez biztos nem okoz problémát, de most segítsünk kicsit azoknak, akik új kandalló tulajdonosnak számítanak.

Begyújtáskor az első lépés, hogy megtisztítsuk a kandalló tűzteret, legyen az öntvény vagy lemez. Fontos eltávolítani a hamut, ha van, akkor hamutálcáról, ha nincs, akkor nyilván a tűztér aljából. Szintén fontos, hogy az égési levegő megfelelő áramlása biztosítva legyen, így ha van alsó rostély, akkor annak kitakarításáról se feledkezzünk meg. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor a tűztér ajtó üvegfelületét is megtisztíthatjuk, bár ez az égés hatékonyságát nem befolyásolja, csupán a látvány miatt lehet előnyös.

Ha a tisztítással megvagyunk, akkor jöhet a begyújtó papír behelyezése. Ne használjunk erre a célra fényes felületű, vastag papírt, mert az nem fog megfelelően meggyulladni. A papírt jól gyűrjük össze, hogy a ráhelyezett gyújtósfa ne boruljon le róla. Miután a papír már a tűztérben van, jöhet a gyújtós behelyezése. Erre a legalkalmasabb a száraz puhafa, melyből nagyjából 10 db 20-25 centis darabra lesz szükségünk. Ha azt szeretnénk, hogy könnyen meggyulladjanak, akkor ne legyenek vastagabbak 1-2 centinél. Ezeket a papíron egyenletesen pórbáljuk meg elhelyezni, hogy nagyjából egyszerre kapjanak majd lángra.

A gyújtósra ezután jöhetnek a közepes méretű fadarabok. Erre szintén száraz puhafát érdemes használni. Ezek ideális hossza nagyjából 30, vastagságuk pedig 2-3 centiméter. Az ilyen közepes méretű puhafákból elegendő lesz csupán 6-7 darab, melyeket a gyújtós tetejére helyezünk, mintha egy tábortüzet szeretnénk rakni. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a tűzifa. A közepes méretű puhafákra gúlaszerűen próbáljuk meg őket elhelyezni. Fontos figyelni arra, hogy majd a begyújtásnál elérjük a kupac alján található papírt, így próbáljuk meg az egész rakást eszerint elrendezni.

Ezek után már nem is maradt már más hátra, mint a begyújtás. Először nyissuk meg az égési levegő szabályozót, valamint, ha van beépített huzatszabályozó, akkor azt is. Ezzel tudjuk biztosítani a tűztér égési levegővel való megfelelő ellátását. Ekkor jöhet a kupac alján lévő papír meggyújtása. Ha az égési levegő szelepét kinyitottuk, akkor a papír meggyújtása után már be is zárhatjuk a tűztér ajtaját, hiszen így is kellő oxigén jut majd a kandallóba, és persze a füst sem fog visszaáramlani a lakás levegőjébe.

Megosztás
Váltás teljes nézetre!